Partizanska cesta 4
6210 Sežana
Zključil se je teden dogodkov na Bunčetovi domačiji v Dutovljah, organiziranih v sklopu jubilejnega 50. Praznika terana in pršuta. Dogodki so privabili številne obiskovalce, ki so okusili kraške dobrote, vina in penine, se družili, veselili in obujali spomine na minulega pol stoletja praznovanj ob teranu in pršutu.
Ob 170. obletnici rojstva kraškega narodnjaka, publicista in etnografa Lovra Žvaba so v nedeljo, 7. avgusta 2022, na njegovi rojstni hiši v Dutovljah odkrili spominsko ploščo. Dogodek je v sklopu Praznika terana in pršuta organiziralo domače Kulturno razvojno društvo Venček. Lovro Žvab (1852-1888) je vse življenje delal za skupno dobro slovenskega naroda, postavljal je temelje pisnega evidentiranja ljudskega izročila na Krasu, predvsem v Dutovljah in okoliških vaseh. Po njegovi zaslugi so v Trstu odprli slovensko šolo in vrtec že leta 1888. S postavitvijo spominske plošče na njegovi rojstni hiši želijo trajno ohraniti spomin na rojaka, ki se je izkazal s pomembnimi dosežki kot vztrajen zagovornik slovenstva.
V ponedeljek, 8. avgusta 2022, so domačini in obiskovalci spomine na pol stoletja praznovanj s teranom in pršutom obujali ob ogledu dokumentarnega filma En Kras en Praznik. Film je začel nastajati pred več kot dvema letoma, ko je dolgoletni organizator, podpornik in promotor Praznika terana in pršuta, Branko Može, zbral ekipo pod okriljem društva Kraševci za Kras, ki je poiskala in shranila zgodbe in pričevanja ter jih zložila v film. Opravili so nešteto ur pogovorov, našli ogromno slikovnega, tiskanega in fotografskega gradiva. Nastal je film En Kras en Praznik, ki je pripoved o tem, kako je Praznik terana in pršuta vplival na Kras, na Kraševce, na vinogradništvo in vinarstvo, na pršutarstvo, na povezovanje in na trajnosti razvoj destinacije Kras.
Torkov popoldan na Bunčetovi domačiji pa so skuhali otroci. Približno 20 jih je prijelo za lonce in kuhalnice in Mali šefi Krasa so pripravili bučkine polpete s tradicionalno kraško omako, sivkin sorbet in palačinke. Navdušenje mladih nad pripravo in zadovoljstvo vseh, ki so jedi poskusili, obetajo kraški kulinariki okusno prihodnost.
Dan zatem, v sredo, pa so mini tečaj okušanja v Mali šoli vina pripravili za odrasle. Enolog Boštjan Zidar je več kot 30 udeležencev popeljal od okusov penine do vitovske, teranov, terantona in teranovega likerja.
V četrtek je sklop dogodkov na Bunčetovi domačiji zaključila predstavitev penin s Krasa. Degustacijo je vodil Luka Pangos, glavni enolog kleti Vinakras, obiskovalci pa so spoznavali penine pridelovalcev Vinakras, Štoka, Sanabor in Pri Starčih Tavčar. Kmetija Žerjal je k posamezni penini ponudila še okusne sire. Penine in vina so ob predstavitvi in druženju prispevali še drugi vinarji, ki so skupaj z obiskovalci nazdravili Krasu in jubilejnemu 50. Prazniku terana in pršuta.