Partizanska cesta 4
6210 Sežana
Svetovni dan varnosti hrane, ki ga bomo v soboto, 7. junija, obeležili že sedmič, letos v središče postavlja pomen znanosti za varnost hrane.
Letošnja tema želi opozoriti na pomen znanosti pri zagotavljanju varnosti hrane ter uporabe znanstvenih spoznanj, ki so ključna za zmanjševanje bolezni, znižanje stroškov in reševanje življenj. Globalizacija, podnebne spremembe, naravne nesreče, izbruhi bolezni in tehnološki napredek lahko ogrozijo varnost hrane in povzročijo hude posledice za javno zdravje in nacionalno gospodarstvo. Za preprečevanje tveganj je ključno nenehno spremljanje, izobraževanje in izboljševanje praks na vseh ravneh prehranske verige, znanstveni napredek pa omogoča boljše razumevanje tveganj in razvoj inovativnih metod za njihovo obvladovanje.
Na konferenci Varnost hrane: znanost v akciji, ki jo v ponedeljek, 9. junija 2025, organizirajo Državni svet Republike Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, EFSA informacijska točka in European Declaration on Food, Technology and Nutrition network, bodo domači in tuji strokovnjaki predstavili vlogo znanosti pri varnosti hrane z globalnega, regionalnega in nacionalnega vidika.