grb Občina Sežana

Trgatev Trte prijateljstva v Zgoniku
20.9.2012

 

Letošnja trgatev prijateljskih trt je potekala v obratnem vrstnem redu kot veli vinogradniška tradicija: za tem, ko so na trgatvi latnika Evropskega prijateljstva, preteklo soboto v Pliskovici pobrali teran, je 20. septembra prišla na vrsto tudi bndima trte prijateljstva v zgoniški občinski vinoteki. Trta vitovske, ki je navkljub letošnjim neugodnim vremenskim razmeram bogato obrodila, je bila posajena leta 2004 od odprti meji med Zgonikom in Pliskovico. In čeprav je trgatev letos v marsikaterem vinogradu na Krasu zaradi neugodnih vremenskih razmer osiromašena, so grozdi zgoniško – sežanske vitovske količinsko in kakovostno obetajoči.
Po krajšem kulturnem programu, ki so ga pripravili otroci zgoniške osnovne šole, sta župana Davorin Terčon in Mirko Sardoč, ob pomoči zgoniškega viničarja in skrbnika trte Stanka Miliča, opravila bndimo po starem kraškem običaju kar s fouči (kosirji).
Župana sta v svojih nagovorih izpostavila, da tovrstni dogodki poleg druženja in sodelovanja promovirajo bogato vinsko kulturo čezmejnega območja Krasa. Obenem sta poudarila pomembnost povezovanja in potrdila, da sadovi trta prijateljstva simbolizirajo dobre odnose in prijateljske vezi, ki so skozi dolgoletno sodelovanje prepletle občini in njuno prebivalstvo. Poleg bele lepotice, sta občini leta 2009 v Zgoniku posadili tudi potomko več kot 230 let stare trte refošk iz Turkove domačije v Šepuljah.