grb Občina Sežana

Praznovanje 700-letnice v Štorjah
4.8.2012

 

Ponavadi imajo svojo zgodovino dokumentirano večja mesta, za raziskovanje preteklosti manjših krajev pa ponavadi ni zanimanja. Štorje imajo to srečo, da se za take stvari zanima mladi vaščan Matevž Hreščak, ki poleg zgodovinskih podatkov kraja zbira tudi raznovrstno odrabljeno vojaško opremo in ima tako že kar pravcati mali vojaški muzej. Prišel je do podatka, da so bile Štorje omenjene že leta 1312 pod imenom Xetoriano, starost vasi same pa je gotovo precej višja. Tako smo se v krajevni skupnosti odločili, da to zanimivo odkritje v okviru Festivala Kras obeležimo s prireditvijo, imenovano 700-LETNICA PRVEGA POIMENOVANJA VASI ŠTORJE.
V dobri dve uri trajajočem kulturnem programu so bile predstavljene Štorje, kakršne so sedaj in kakršne so bile skozi različna obdobja nazaj.
Na prireditvenem prostoru pa je bilo v živo prikazano tudi delo in rokodelstvo iz nekdanjih časov: likanje z likalnikom na žerjavico, preja volne, vezenje prtov, izdelovanje punčk iz cunj, izdelovanje masla v pinji, kuhanje jote in cvrtje sup v po starem opremljeni kuhinji, vlečenje kamnitih plošč s starim vitlom ter ogled prenovljene Mežnarjeve domačije. Žgane lesoreze je razstavil Dominik Pugelj, kamnoseške izdelke pa Gabrijel Jeram, ki je izdelal tudi spominsko obeležje tega dogodka – marmornato ploščo z napisom ŠTORJE 1312 – 2012. Pritrdili so jo na pročelje zadružnega doma.