grb Občina Sežana

12. Mlada Vilenica
26.5.2012

V soboto, 26. maja 2012, je Kulturno društvo Vilenica Sežana ob soorganizaciji območne izpostave JSKD Sežana v veliki dvorani Kosovelovega doma Sežana podelilo kristalna peresa 12. Mednarodne otroške literarne nagrade mlada vilenica. Prireditev se je z uvodnim delom začela ob 16. uri. Obiskovalce, ki jih je bilo okrog 250, je najprej nagovorila vodja Mlade Vilenice Magdalena Svetina Terčon, nato pa so se predstavili gostje z Irske. Mlada Vilenica namreč že četrto leto zapored sodeluje z literarnim festivalom Cuisle (Utrip) iz Limericka na Irskem, drugega največjega irskega mesta. Zmagovalci Mlade Vilenice oktobra potujejo na Irsko, kjer na sobotnem popoldnevu, posvečenem mladim pesnikom, preberejo svoje pesmi, zmagovalci limeriškega festivala pa obiščejo svečano podelitev kristalnih peres, kjer se prav tako predstavijo z branjem. Letos sta nastopila Dean Brown, zmagovalec v starostni skupini od 16 do 18 let v kategoriji pesmi v angleščini in Fionn Ó hArgáin, zmagovalec v isti starostni skupini, vendar v kategoriji pesmi v irščini. Pozdrave z Irske je prinesla vodja festival Cuisle Bertha McCullagh. Prvi del prireditve se je končal z nastopom izbranih udeležencev Mlade Vilenice, ki so brali svoje pesmi. 

Po dvajsetminutnem odmoru se je ob 17.15 začel slavnostni del popoldneva. S hudomušnim Plesom s časopisi so ga uvedle najmlajše plesalke Skupine za izrazni ples Mehki čevlji Kulturnega društvo Jožeta Pahorja Sežana pod vodstvom Milojke Širca. Voditelj celotne prireditve Žan Papič je nato na oder povabil Ano Godnik, ki je sklepno prireditev Mlade Vilenica vodila enajst let, in se ji zahvalil za njen prispevek, za katerega se ji je z lončnico v imenu organizatorojev simbolično oddolžil tudi David Terčon. Ivica Podgoršek, sežanska svetnica in predsednica odbora za kulturo, šolstvo in sport je prisotne nagovorila v imenu občine Sežana, nato pa je mladinska skupina ljudskih godcev Zingelci iz Kopra dvorano odela še v zvoke ljudske glasbe. Po njihovem odhodu v zaodrje so na oder priplesale tri vile, članice SIP Mehki čevlji, in tako najavile najbolj svečani del prireditve, podelitev kristalnih peres, ki sta jih ob pomoči vil podelili vodja Mlade Vilenice Magdalena Svetina Terčon in Ivica Podgoršek. Nagrajenke je izbral selektor Darko Komac, pesnik iz Nove Gorice. 

Nagrajenka 12. Mlade Vilenice v starostni skupini od 7 do 10 let je Tilka Namestnik, učenka drugega razreda OŠ Franca Rozmana - Staneta Maribor, za pesem Pozabljeni čevlji.
Nagrajenka 12. Mlade Vilenice v starostni skupini od 11 do 14 let je Marta Radić, učenka osmega razreda OŠ Nikole Tesle Reka, Hrvaška, za pesem Svoboda (Sloboda).
Nagrajenka 12. Mlade Vilenice v starostni skupini od 15 do 17 let je Veronika Martinčič, učenka devetega razreda OŠ Toneta Čufarja Ljubljana, za pesem Sonet s črko R.
Nagrajenke so seveda prebrale svoje pesmi, prevod hrvaške pesmi v slovenščino, kot tudi prevoda irskih pesmi v prvem delu, pa Urška Orel, dijakinja prvega razreda sežanske gimnazije, tudi udeleženka natečaja. Prireditev so z ljudsko glasbo sklenili Zingelci. 

Na natečaju za kristalna peresa 12. Mednarodne otroške literarne nagrade mlada vilenica je pod vodstvom 176 mentorjev sodelovalo 328 učencev s 437 pesmimi, letos prvič tudi dijaki prvih in drugih letnikov srednjih šol. Sodelujoči poleg iz Slovenije prihajajo iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Italije, Slovaške in Srbije.
Kot vsako leto so udeleženci dobili tudi zbornik, v katerem ima vsak objavljeno pesem. Izšel je na 274 straneh v broširani vezavi. Pesmi v tujih jezikih so v slovenščino prevedli Andreja Blažič Klemenc, Stanislava Repar, magdalena Svetina Terčon in David Terčon. 

Izvedbo 12. Mlade Vilenice so omogočili: Občina Sežana; Javna agencija za knjigo Republike Slovenije; Banka Koper, d. d., Koper; Elektro Primorska, d. d., Nova Gorica; Krasinvest, d. o. o., Sežana; Lipica Turizem, d. o. o., Lipica; Pema events, d. o. o., Dutovlje in Krajevna skupnost Sežana.

posnel David Terčon

posnel David Terčon

posnel David Terčon

z irskimi gosti - posnel Martin Garzarolli