grb Občina Sežana

Nove okužbe v Domu na Krasu
4.11.2020

Po tem, ko so v preteklem tednu v socialno varstvenem zavodu Dom na Krasu v Dutovljah pri stanovalcih in zaposlenih odkrili prve okužbe s COVID-19, so včeraj ponovno odvzeli brise 38 stanovalcem na oddelku, kjer se je pojavila okužba. Rezultati testiranja so pokazali, da se je število okuženih s šestih primerov povečalo na 22 oskrbovancev, med zaposlenimi pa sta okuženi dve osebi.

Koordinatorka regijskega tima za potrebe DSO Gabriela Valenčič je danes z vodstvom doma določila nadaljnje ukrepe, predvsem pa je bila sprejeta odločitev, da okuženi stanovalci ostajajo v matičnem objektu.

Župan David Škabar in poveljnik CZ Občine Sežana Simon Hlačar sta z vodstvom doma v stalnem kontaktu, prav tako pa ima zavod vzpostavljen redni stik tudi z epidemiološko službo NIJZ, Zdravstvenim domom Sežana in vsemi pristojnimi institucijami. V zavodu sledijo protokolu ravnanja v primeru izbruha okužbe, dajejo velik poudarek rednemu spremljanju zdravstvenega stanja stanovalcev in zaposlenih ter dosledno upoštevajo vse preventivne ukrepe.

Iz Doma na Krasu sporočajo, da se stanovalci kljub okužbi počutijo dobro, vendar pa so razmere zahtevne, nove za stanovalce, svojce in zaposlene, zato je potrebna skrbnost, strpnost in požrtvovalnost. Zaposleni vlagajo izjemen trud v preprečevanje možnosti nadaljnjega prenosa okužbe. Kljub dodatnim izzivom zaradi izredne situacije, pa ostaja njihova prioritetna naloga ohraniti kakovost življenja njihovih stanovalcev ter zagotoviti strokovno zdravstveno nego in oskrbo.