grb Občina Sežana

Sprejem svetovnega prvaka na Občini Sežana
16.10.2019Sprejem svetovnega prvaka na Občini Sežana
 
V sredo, 16. oktobra 2019, je župan občine Sežana, David Škabar v vili Mirasasso gostil junaka slovenske odprave na svetovnem prvenstvu za mlade balinarje v italijanskem Alassiu. Gašper Povh je na prvenstvu osvojil naslov svetovnega mladinskega prvaka v hitrostnem zbijanju. Povh je po suverenih predstavah v kvalifikacijah in četrtfinalu zablestel v polfinalnem obračunu z izenačenim svetovnim rekordom s 45:37, v finalu pa je z 42:41 premagal Francoza Matheoja Roffinoja.

Župan je ob čestitkah prvaku izpostavil zadovoljstvo, da se z balinanjem, tradicionalnim kraškim športom, vse bolj ukvarjajo tudi mladi. Glede na to, da so pred Gašperjem Polhom že novi športni izzivi, mu je gospod Škabar zaželel mirno roko, veliko poguma in trdnosti. Slednje pa je podkrepil s simboličnim darilom – kamnito balinarsko kroglo.

Poleg svetovnega prvaka so se sprejema pri županu udeležili tudi predstavniki Zavoda za šport, turizem in prosti čas ter Športne zveze Sežana. Posebno mesto pa je seveda pripadlo tistim, ki mladega prvaka spremljajo na športni poti. Slovenski selektor Anton Kosar in Iztok Sosič, Gašperjev trener v Balinarskem klubu Skala, sta ob navdušenju nad Gašperjevimi številnimi uspehi poudarila, da gre največja zasluga za številne odlične dosežke ravno njegovi neomajni volji ter izjemnemu delu na treningih in nesebični podpori staršev.

Mladi Sežanec je ob naslovu svetovnega prvaka skupaj z Jako Štremflom osvojil tudi srebrno medaljo v štafetnem zbijanju. V tej kategoriji pa je v Sežano odličje prinesel tudi njegov brat, Matija Povh, ki je z Erikom Čehom osvojil tretje mesto.