grb Občina Sežana

Mednarodni teden v okviru Erasmus+ projekta »Combating discrimination and bullying«
12.5.2017V Šolskem centru Srečka Kosovela je med 8. in 12. majem potekala druga kratkoročna izmenjava dijakov v okviru strateškega partnerstva v evropskem projektu Boj proti diskriminaciji in ustrahovanju - Combating discrimination and bullying. V Sloveniji so se mudile skupine mentorjev in dijakov iz Bolgarije, Portugalske in Turčije.

Sežansko srečanje je potekalo ravno v tednu, ko obeležujemo dan Evrope, s katerim v Evropski uniji praznujemo mir in enotnost. Dijaki so v tematsko obarvanih dnevih spoznavali načine preprečevanja diskriminacije in raziskovali zanimivosti vseh štirih sodelujočih držav. Skupaj so pripravili medkulturno tržnico, ki je bila slikovita in polna različnih okusov. Projektni teden je vključeval aktivnosti s področja umetnosti in obrti, ki lahko pripomorejo k zmanjševanju diskriminacije. Tako so skupaj z gojenci Varstveno delovnega centra iz Sežane tiskali na oblačila ter ploščice poslikali s tradicionalnimi vzorci sodelujočih držav. V Mladinskem centru podlaga so se udeležili predavanja na temo Holokavsta ter dogodka MobilityFEST, na katerem so jim bile predstavljene možnosti različnih izmenjav in mobilnosti. Spoznali so obrt obdelave kamna, s katero se ukvarja vse več žensk. V postojnskem dijaškem domu so se seznanili s projektom skrbi za begunce iz Afganistana ter gostovali v predsedniški palači. Poleg projektnih aktivnosti je mednarodni teden postregel tudi s popoldanskimi ekskurzijami, ki so jih organizirali dijaki 3. letnika ekonomske šole. Udeleženci so tako obiskali mesto Trst z okolico, slovensko obalo, kjer so jih sprejeli na Občini Piran in v TIC Koper, ter prestolnico s starim mestnim jedrom in ljubljanskim gradom.

Projektni teden, ki je minil v sklepanju novih poznanstev in prisrčnih prijateljstev, se je zaključil s podelitvijo certifikatov na Občini Sežana. Svečanosti ob podelitvi so se udeležili predstavniki Odbora za čezmejno in regionalno sodelovanje, Odbora za kulturo, šolstvo in šport ter uslužbenke občinske uprave. Predsednica Odbora, ga. Ivica Podgoršek, je mladim – v upanju, da so v Sežani preživeli nepozaben teden, poln novih spoznanj in izkušenj – zaželela veliko uspehov v nadaljnjem šolanju in v življenju nasploh.