grb Občina Sežana

Podelitev županovih priznanj, zaključek akcije občina Sežana v cvetju ter sprejem najuspešnejših učencev in dijakov
5.9.2014

Letošnje občinsko praznovanje je 5. septembra zaokrožila slovesna podelitev županovih priznanj, tradicionalna razglasitev rezultatov akcije občina Sežana v cvetju 2014 ter vsakoletni sprejem najuspešnejših učencev in dijakov šolskega leta 2013/2014. Župan je ob čestitkah dobitnikom priznanj v svojem nagovoru med drugim poudaril simboliko srečanja, ki se je letos odvilo v idiličnem kraškem ambientu Bunčetove domačije v Dutovljah. Izrazil je prepričanje, da bodo letošnji odličniki, med katerimi je kar 8 zlatih maturantov, tako kot je to storila zlata Pepina zgodba, ponosno in uspešno ponesli ime Krasa daleč v svet. S Pepinima eksponatoma in obnovljeno Bunčetovo domačijo imajo veliko skupnega tudi sodelujoči v akciji občina Sežana v cvetju, ki si prizadevajo za lepo in v kraškem stilu urejeno okolje. S svojim odmevnim uspehom k ohranjanju tradicije, dejavnemu prizadevanju k razvoju in povezovanju ter veliko mero srčnosti in čutečnosti, pa so k prepoznavnosti Krasa nedvomno prispevali tudi vsi štirje dobitniki županovih priznanj.

Najprej so bila podeljena priznanja sodelujočim v že enajsti akciji občina Sežana v cvetju. Kot je povedala predsednica Komisije za ocenjevanje urejenosti mesta Sežana in naselij v občini Sežana, Milena Štolfa, je vseh 10 letošnjih prijaviteljev dokazalo, da je tudi navkljub letošnjim neobičajnim vremenskim razmeram možno poskrbeti za urejeno okolje. Obenem je izpostavila, da se je komisija v letošnji akciji odločila uvesti novo kategorijo in sicer, ocenjevanju balkonov, vrtov in okolic hiš ter posameznih naselij, so tokrat dodali še okolico poslovnih objektov, ustanov in organizacij.36 odličnikov z Osnovne šole Srečka Kosovela Sežana, Osnovne šole Dutovlje in Srednješolskega centra Sežana ter Glasbene šole Sežana, njihovih ponosnih staršev, razrednikov in mentorjev so poleg župana nagovorili tudi ravnatelji. Ti so ob ponosnih pohvalah in vzpodbudnih nagovorih izpostavili, da so mladi ob pridobivanju šolskega znanja dosegali uspehe tudi na različnih drugih, tako šolskih kot tudi obšolskih dejavnostih. Vsem nagovorom pa je bila skupna misel, da naj mladi odličniki v življenju ostanejo Ljudje.

Priznanje župana Občine Sežana, ki se podeljuje v javno zahvalo in ima pomen osebnega priznanja, pohvale, zahvale posameznikom, skupinam, organizacijam, podjetjem, društvom, zavodom, krajevnim skupnostim ali drugim, so prejeli trije prizadevni posamezniki ter javni zavod, ki so pustili vidne sledi tu, na Krasu ter vnesli pomembne spremembe na področje, na katerem delujejo.
Tako je priznanje za prispevek k razvoju Medobčinskega društva Sežana je prejela Valerija Macarol, častna članica in dolgoletna predsednica društva. Pod njenim vodstvom je društvo prešlo okvire sežanske občine: Iz Društva invalidov občine Sežana je prerastlo v medobčinsko društvo, ki danes vključuje delovne invalide in osebe s telesnimi okvarami iz štirih kraško-brkinskih občin in je sedaj že dodobra zasidrano v lokalnem okolju, ob 25. obletnici delovanja pa je v stavbi Občine Sežana dobilo nove, prenovljene in invalidom dostopnejše prostore.
V zavedanju pomembnosti prispevka pri obnovi pomnikov preteklosti je županovo priznanje prejel tudi mag. Dimitrij Omersa. Prispeval je k obnovi pokopališč padlim v prvi svetovni vojni, katerih obnova se je pričela v letu 1997 z rekonstrukcijo vojaškega pokopališča v Sežani, nadaljevala pa z obnovo v Dutovljah. Sledila so urejanja kar štirih pokopališč v Brjah pri Komnu, nato pa še v Svetem, Komnu in Štanjelu ter obnova največjega pokopališča v Sloveniji, v Gorjanskem. Plod njegovega dela je tudi obnovljena vojaška kapela pri Kosoveljah.
Zaradi zaslug pri razvoju in krepitvi sodelovanja v čezmejnem kraškem prostoru, je župan podelil priznanje tudi Mirku Sardoču. Ljubitelj Krasa in inovativen promotor njegovih značilnosti ter večkratni župan občine Zgonik, ki je spodbujal regionalno, čezmejno in mednarodno povezovanje ter aktivnosti neformalnega povezovanja. Bil je pobudnik ustanovitve čezmejnega foruma županov kraških občin, ki danes predstavlja temelj za vzpostavitev stalnega čezmejnega omizja za razvoj in ponuja priložnost za oblikovanje Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje.
Za predano delo na področju socialnega varstva, pa je županovo priznanje prejel Socialno varstveni zavod Dutovlje. Zavod je javna, posebna socialno varstvena ustanova za odrasle osebe z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju ter motnjami v razvoju. Deluje na več lokacijah in sicer v Dutovljah ter v dislociranih enotah v Postojni in v Sežani. Zaposleni so dokazali, da je mogoče tudi marginalizirane skupine ljudi uspešno vključevati v družbo ter jim nuditi prijetno, aktivno, kakovostno okolje za bivanje, druženje ter ostalo oskrbo.
Slovesnost sta s svojimi nastopi popestrila učenec Glasbene šole Sežana, harmonikar Aljaž Mavrič ter Zala Dodič, ki je zbrane popeljala v svet baleta.