grb Občina Sežana

Obnovljena digitizirana kinodvorana
31.1.2014

Kosovelov dom Sežana je v decembru 2013 prenovil oziroma digitiziral Veliko dvorano. V decembru smo tako že lahko postregli s prvimi digitalnimi predvajanji filma, mogoče pa si bo ogledati tudi filme v 3D tehnologiji.
Digitizacija pomeni opremljanje dvoran z digitalno opremo, ki ustreza določenemu standardu, v tem primeru gre za standard DCI, ki so ga sprejele praktično vse kinematografije v Evropi. Gre za standard, ki nadomešča 35-milimetrsko kopijo, ki je do sedaj skorajda 100 let gnala kino. Digitizacija torej nikakor ne pomeni zgolj nabavo projektorjev, pač pa gre za celovito prenovo tehnične kinematografske infrastrukture (nabavo projektorja in strežnika oz. predvajalnika digitalnih vsebin) ter tudi nov zvočni sistem. Digitizirani sta že dvorani v Izoli in v Novi Gorici, vendar ti dvorani ponujata samo program umetniškega oz. art filma, medtem ko je naša prednost gotovo v tem, da ponujamo mešan program.
Slovenski filmski center (javna agencija RS) je za leto 2013 izvedel javni razpis za namen digitizacije, na katerem je Kosovelov dom Sežana uspešno kandidiral in pridobil del sredstev za prenovo. Občina Sežana nam je v proračunu za l. 2013 zagotovila 80.000,00 € namenskih sredstev (oprema).
Takoj po podpisu pogodbe s Slovenskim filmskim centrom smo objavili povpraševanje za nakup opreme za digitizacijo Velike dvorane Kosovelovega doma Sežana. Tehnični delavci izbranega ponudnika so si podrobno ogledali Veliko dvorano in pripadajočo projekcijsko kabino in skupaj smo ugotovili, da bo potrebno projekcijsko kabino povečati, tako da se poruši vmesna stena s sosednjo kabino. Izvedena je bila montaža projektorja, dveh platen in ostale opreme, sledilo je izobraževanje kinooperaterjev. Zatem je bila nameščena še avdio oprema.

Filmu smo še posebej posvetili mesec JANUAR, nadaljujemo pa tudi v februarju z bogato ponudbo filmov (tudi v 3D tehnologiji). V januarju smo obiskovalcem ponudili tudi DAN ODPRTIH VRAT z možnostjo ogleda promocijskih krajših projekcij.
Za dogodke v prihodnje, prosimo, spremljajte naš mesečni informator oz našo spletno stran.

VABLJENI na projekcije!


Kosovelov dom Sežana je od 1. januarja 2014 sprejet v mrežo EUROPA CINEMAS.
EUROPA CINEMAS je mednarodna kinematografska mreža oz. mreža prikazovalcev s poudarkom na evropskem filmu. Kosovelov dom se je kot mini mreža v Europa Cinemas prijavil skupaj z Mestnim kinom Domžale-Kulturni dom Franca Bernika, Kulturnim domom Nova Gorica in ZIK Črnomelj.

Več o mreži lahko preberete na spletni strani www.europa-cinemas.org/en/


Besedilo: Nina Ukmar
Slika: Rafael Vončina