grb Občina Sežana

Obisk deželnega in pokrajinskega predsednika SKGZ
24.10.2013

 

Župan Občine Sežana Davorin Terčon je sprejel deželnega in pokrajinskega predsednika SKGZ Rudija Pavšiča in Marina Marsiča. Srečanja se je udeležil tudi občinski svetnik in dolgoletni dopisnik koprskega radia v zamejstvu Božo Marinac. Srečanje je sogovornikom ponudilo priložnost za celovito analizo političnega in gospodarskega položaja na obmejnem področju. Sogovorniki so si bili edini v ugotovitvi, da je huda gospodarska kriza lahko izjemna priložnost za skupno iskanje novih izzivov za perspektivnejšo prihodnost.

Predstavnika krovne organizacije sta sogovornikoma izpostavila položaj slovenske narodne skupnosti v Italiji in poudarila potrebo po večjem sodelovanju v čezmejnem prostoru. Potrebna je primerna strategija, ki bo vsem nudila nove priložnosti za gospodarsko in družbeno rast ter ustvarila podlago za še boljše stike in medsebojne odnose.

Načrti in razvojne strategije občine Sežana so med prioritetnimi vprašanji, za katere si prizadeva župan Terčon, ki je že v času svojega poslanskega mandata kazal veliko skrb za problematiko slovenske narodne skupnosti v Italiji. Zelo pomembno je tudi, da se ob nekdanji meji boljše povežejo in sodelujejo javne uprave, slovenske organizacije in drugi subjekti, ki so izraz skupnega kulturnega prostora. Predstavnika SKGZ sta posebej pohvalila župana Davorina Terčona za veliko občutljivost za tovrstna vprašanja ter za odlično povezovanje in sodelovanje z občinami na Tržaškem.