grb Občina Sežana

Vrtec Sežana praznuje 40. rojstni dan
25.5.2013

 

Zgodilo se je pred 40 leti, natančneje 25.5.1973 leta, ko so v Sežani v ulici Jožeta Pahorja odprli nov vrtec, ki so ga zgradili s samoprispevkom krajanov iz Sežane, Dan, Lipice, Orleka, Merč in Šmarij.
Tako kot je rastla Sežana se je širil tudi vrtec. Leta 1975 sta delovala v stanovanjskem bloku na ulici Ivana Rozmana 3, dva oddelka, 1978 se zgradijo štiri igralnice v prizidku, 1980 pa še štiri igralnice ob obstoječi stavbi, v kateri je že delovalo osem oddelkov.
Povzetek govora ravnateljice Radice Slavković: »Res je - vse se začne v vrtcu, kjer se srečamo otroci, starši, zaposleni in mnogi drugi.
Torej tisti, ki imamo otroke radi in jim želimo zagotoviti srečno življenje, jim dati na pot v življenje neko trdnost, navezanost na nekaj kar jim bo življenje izpopolnjevalo, ga plemenitilo in čustveno bogatilo.
Čas otroštva je dragocen in prepustiti mu moramo njemu lastne vsebine.

Razstava prikazuje:
- 25.5.1973, odprtje novega vrtca
- področje bralne pismenosti, ki je bila prednostna naloga v letošnjem šolskem letu
- 40 utrinkov iz bogate zgodovine vrtca.«

V kulturnem programu so sodelovali otroci iz skupin čebelic, metuljev, ovčk, in vsi zaposleni v vrtcu Sežana. Otvoritev razstave so zaključile strokovne delavke s skladbico Ples dveh češenj, ki te dni tudi praznuje 40 let in je delo avtorice Mire Voglar.

Maja Anderlič Može