Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Spominska slovesnost ob 70. obletnici požiga vasi Kazlje
Natisni  Pošlji prijatelju
3.3.2013

 

V spomin na 70-letnico požiga vasi Kazlje, so tamkajšnji vaščani v sodelovanju s krajevno skupnostjo pripravili spominsko svečanost, na kateri se je pred vaškim domom v nedeljo, 3. marca, zbralo več sto obiskovalcev, predvsem krajanov in svojcev, prebivalcev sosednjih vasi, zamejcev ter predstavnikov Občine Sežana.

Slovesnost se je začela z zvočnim zapisom - pričevanjem domačina Milka Vrana – Vencovega, ki danes živi v Avstraliji, o dogodkih izpred 70-ih let ter z nastopom Moškega pevskega zbora Tabor iz Lokve. Po pozdravnem nagovoru predsednika Krajevne skupnosti Kazlje, Boža Grmeka, je prisotnim spregovorila slavnostna govornica, poslanka v Državnem zboru RS, dr. Ljubica Jelušič. V svojem govoru je med drugim povedala: »Zbiranje podatkov o preteklosti je bilo težavno, živih prič in zapisovalcev takratnih dogodkov je zelo malo. Pred tridesetimi leti, ko je bil postavljen spomenik na križišču, smo se nazadnje zbrali v spomin na požgane domačije in umrle prednike, prav iskanje zgodovine nas je povezalo in znova dokazalo, da kdor ne pozna svoje zgodovine,ne more graditi prihodnosti. Kazlje zdaj končno spet gradijo svojo prihodnost!«

Nadaljevanje prireditve so zaznamovale recitacije Kosovelovih pesmi dveh dobitnikov Borštikovega prstana in sicer Borisa Cavazze ter Minu Kjuder, ki tudi sama izhaja iz Kazelj. Celotno proslavo je režiral prav tako vaščan, Gregor Tozon.

Dan pred osrednjo prireditvijo so vaščani pripravili tudi pohod z baklami, ki se ga je udeležilo blizu 150 pohodnikov. Odšli so na kraj, kjer so našli mrtve sovaščane. Na tem mestu bo postavljeno tudi skromno spominsko obeležje. Pohod, se je zaključil s srečanjem in ob pesmi pevskega zbora Fantje izpod Velba.