Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Kraški maraton kot ga še ni bilo
Natisni  Pošlji prijatelju
24.3.2013

 

»Kaj takšnega pa na športno rekreacijskih prireditvah na Krasu še nismo doživeli,« so bile najpogostejše misli 2600. tekačev in tekačic trinajstega Malega kraškega maratona, pohodnikov po Kosovelovi poti, hitrohodcev in najmlajših udeležencev Čokolešnikovega teka. Govorili so seveda o vremenskih pogojih, ki rekreacije željnim niso bili niti najmanj pisani na kožo. Toda zdržali so, zato si zaslužijo še večje priznanje kot sicer.
Trinajstka je pokazala, da jeklene volje do teka tekačem v Sloveniji ne more vzeti nihče. Prvi so se na štartno-ciljno ravnino podali najmlajši, ki so s Čokolešnikovim tekom otvorili prireditev, ter se naslednje urice v športni dvorani pod budnim očesom pedagoginj in z zabavnim čarodejem Joletom Coletom, greli do prihoda v cilj njihovih staršev. Ti so se sprva ogreli s trenerji Pulz Športa, nato malce pozabavali in zaplesali ob ritmih harmonikašev, ter nestrpno pričakovali pok pištole. Ob enajsti uri je šlo zares in trinajsta izvedba Malega kraškega maratona je bila v polnem ritmu. Tekači so stekli bodisi po 21, bodisi po 8 kilometrski progi in že po slabih 27ih minutah smo v cilju zagledali najhitrejšega tekača družinskega teka.

Urban Jereb je slavil s časom 26:41 ter za dve minuti in trinajst sekund prehitel drugouvrščenega Maria Dugonika. Na tretji stopnički se jima je pridružil Denis Guzelj, pod mejo tridesetih minut pa se je spustil le še Toni Habjan. Lepo prednost je v cilju imela tudi stara znanka tekaških prireditev Lucija Krkoč, ki je našo olimpijko Žano Jereb ugnala za minuto in trinajst sekund. Praktično od štarta do cilja je tretje mesto držala Mateja Mlinar.
Tone Kosmač je ob odsotnosti največjega konkurenta Primoža Kobeta brez večjih težav ugnal konkurenco in s časom 1:09:36 slavil še drugič zapored. Ogromno vodstvo si je pritekel že na polovici proge, kar pa ni pomenilo za tekmece, ki so mu sledili. Gruča 25ih mu je sledila s približno štiriminutnim zaostankom in jasno je bilo, da gre tu iskati preostala dva uvrščena na zmagovalni oder. Pet kilometrov pred ciljem je malce potegnil Goran Ikič, ter se s prednostjo triintridesetih sekund na koncu uvrstil pred tretjeuvrščenega Aljošo Smolnikarja.

Tudi v ženski konkurenci je bila premoč očitna. Anja Rugelj je namreč hitro prevzela pobudo, brez popuščanja pa v cilj pritekla s časom 1:27:15. Anita Kos in Laura Šimenc sta se borili za drugo mesto, na koncu pa je interna zmaga za 51 sekund in s časom 1:31:32 pripadla slednji.
Na družinskem teku krajše razdalje je ciljno črto prečkalo 1051 tekačev, na malem maratonu so jih zabeležili 1460. Rekord z leta 2011 (1:06:20) še vedno ostaja trdno v rokah Primoža Kobeta, a Tone Kosmač je s četrto zmago, drugo zapored, postal tekač z največ zmagami na Malem kraškem maratonu.