Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Šnopc prijateljstva
Natisni  Pošlji prijatelju
22.2.2013

 

Že na pragu pomladi, tik pred Svetim Matijem, ki razbija led, sta občini Sežana in Zgonik v petek, 22. februarja, ko je zima spet opletala s svojim sneženim repom, opravili še poslednje delo, ki je »pritikalo« lanski vinski letini, žganjekuho.

»Šnopc prijateljstva« se je tokrat kuhalo drugič, saj je lansko leto krstno kuhanje žganja potekalo v Pliskovici. Letos se je ta tradicionalni kmečki delovni običaj odvijal v Zgoniku, na domačiji Mira Žigona, prisostvovali pa so domačini iz občine Zgonik, predstavniki Razvojnega društva Pliska iz Pliskovice, pevci pevskega zbora Rdeča zvezda iz Saleža ter oba župana,  Mirko Sardoč in Davorin Terčon s predstavniki občinskih uprav in svetnikov.

Po uvodni pesmi in pozdravnih besedah o prijateljstvu, sodelovanju in ohranjanju tradicije, ki sta jih prisotnim namenila oba župana, sta ob pomoči zgoniških in pliskovskih vinarjev ter kraljice terana Katrin Štoka v kotel vsula skrbno shranjene tropine Trte prijateljstva iz Zgonika in Latnika prijateljstva iz Pliskovice ter podkurila pod kotlom. Zgoniški vinar Stanko Milič je prisotne seznanil z nekaj podatki o žganjekuhi v našem zamejstvu in opisal, kako poteka postopek kuhanja žganja. Med čakanjem na prve kapljice je v prostorih domačije Žigon potekalo prijetno druženje ob slastnih kraških dobrotah, ki sta jih pripravili Vera in Marta Žigon, in čudovitih glasovih zbora Rdeča zvezda.

Naposled je »šnopc« pritekel in stekel, v pogovorih med prisotnimi se je v toplem prostoru okrog kotla, kot kontrast zasneženi pokrajini, širilo prijetno razpoloženje. Prijateljstvo in povezovanje se je poglabljalo in razšli smo se z mislimi na naslednjo vinsko letino in prihodnja sosedska druženja.