Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Danci dobili nov dom na Padulu
Natisni  Pošlji prijatelju
15.2.2013

15. februarja je v Danah pri Sežani potekala slovesnost ob dokončanju izgradnje novega vaškega doma na Padulu. V kulturnem programu so nastopili trobentač Matjaž Kos ter harmonikarja Dejan Benčina in Edi Jelušič, zvečer pa je za zabavo s plesom poskrbel duo Limit. Slavnostni govornik na odprtju je bil župan Davorin Terčon, program pa je povezovala Majda Brdnik.
Nova gradnja vaškega doma na Padulu je bila izvedena v okviru projekta Obnove večnamenskih zgradb, ki ga je Občina Sežana v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi prijavila na javni razpis za dodelitev nepovratnih sredstev iz naslova obnove in razvoja vasi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Namen naložbe, ki jo delno sofinancira tudi Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, je prispevati k izboljšanju življenjskih pogojev v podeželskih skupnostih, k privlačnosti vaškega okolja kot bivanjskega prostora ter k potencialu za razvoj drugih dejavnosti, še posebej turizma. V domu se bodo tako odvijale kulturne, športno-rekreativne, izobraževalne, družabne, turistične in druge prostočasne dejavnosti za domačine.
Izgradnja novega vaškega doma je bila nujno potrebna, saj je bil stari vaški dom v Danah v zelo slabem stanju. Leseni, več kot 40 let stari objekt zaradi dotrajanosti že dolgo ni več služil svojemu namenu, zato se je svet krajevne skupnosti odločil za novogradnjo v istih tlorisnih gabaritih. Funkcionalna zasnova objekta se z obnovo oz. novogradnjo ni spremenila. Investicija bo nedvomno prispevala k kakovosti družbenega življenja v vasi z vzpodbujanjem medgeneracijskega druženja, obogatitvijo ponudbe in posledičnim prispevkom k večji prepoznavnosti naselja kot tudi celotne občine Sežana. Vrednost investicije v Krajevni skupnosti Dane pri Sežani, z dodatno zunanjo ureditvijo, znaša preko 120.000 EUR.
Pri simbolnem odprtju vaškega doma je poleg župana Davorina Terčona in predsednika krajevne skupnosti Rada Pirjevca, sodelovala tudi najstarejša vaščanka, 93-letna Nada Zabric.