Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Štiri desetletja prijateljstva in sodelovanja
Natisni  Pošlji prijatelju
8.11.2012

 

V četrtek, 8. novembra 2012, je v Sant'Ambrogiu di Valpolicella potekala 40. obletnica pobratenja med Občinama Sežana in Sant'Ambrogio di Valpolcella. Obeležitve, vključene v tamkajšnji praznik kamnosekov, se je pod vodstvom župana Davorina Terčona udeležila tudi delegacija Občine Sežana.
Sporazum o pobratenju Občine Sant'Ambrogio di Valpolicella in Občine Sežana je bil podpisan v Sežani, 27. avgusta 1972 in je na podlagi Mednarodne razstave marmorja zaokrožil in želel spodbuditi sodelovanje v prid tesnih gospodarskih stikov in prijateljstva med subjekti obeh občin. Občini je k sklenitvi pobratenja spodbudila želja po krepitvi takih odnosov in pobud, ki bi prebivalstvu omogočale poglobiti medsebojna razumevanja in sožitje. Pobratenje je takrat predstavljalo eno prvih povezav med občinami vzhodne in zahodne Evrope. To je - v takrat sicer politično ločenem prostoru - delovalo kot spoznanje, da je s skupnimi močmi mogoče doseči povezovanje, ki so ga bili tedaj sposobni prepoznati le izjemni vizionarji. Takšna razmišljanja in dejanja so nenazadnje doprinesla sedanji enotni Evropi .
Občini sta od začetka sodelovanja delili prepričanje, da pobratenje s pomočjo stalnih stikov in izmenjave izkušenj ter praks spodbuja in omogoča povezave na različnih področjih, s skupnim ciljem povezati občini in njune prebivalce, kar bo služilo medsebojnemu razumevanju in uresničevanju skupnih interesov. Tako danes obe lokalni skupnosti povezujejo številne skupne značilnosti, kot npr. struktura prebivalstva, pestra naravna in kulturna dediščina, gospodarske in kmetijske panoge ter institucije in društva s podobnimi vsebinami. Nedvomno pa sta si občini najbolj sorodni na področju vinogradništva in vinarstva ter obdelave kamna.
Konstantno sodelovanje med skupnostma in njunim prebivalstvom, je pripomoglo k trdni navezavi, v kateri – tudi po štiridesetih letih – vladajo sproščeni, prijateljski in korektni odnosi. Kot je bilo izpostavljeno na slovesnosti, štiri desetletja za tem, občini še vedno delita skupno prepričanje, da daje pobratenje prijateljskemu mostu med dvema skupnostma temelj za nadgradnjo sodelovanja z novimi vsebinami in projekti.
Uradna spominska slovesnost ob 40 letnici pobratenja je potekala na sedežu občine, kjer je župan Davorin Terčon ob tej priložnosti županu Občine Valpolicella, gospodu Neriu Destriju izročil kamniti kipec, ki ga je posebej za to priložnost oblikovala akademska slikarka Nuša Lederer, izdelala pa družba Marmor Sežana. V svojem nagovoru je župan poudaril, da kipec odraža formo prijateljstva. Povezovanje in sodelovanje obeh občin se kaže v sami obliki, ki je zasnovana kot drevo. Poleg drevesa ga oblikujejo tudi sledi in del poezije Srečka Kosovela, ki pravi: Ljubim jih, te preproste besede…
Obenem je bila na slovesnosti s podpisom spominske listine – v zahvalo in priznanje tistim, ki so skozi štiri desetletja ohranjali pobratenje – svečano prenovljena prvotna želja po ohranitvi, utrditvi in nadgradnji skupnih idealov obeh občin in njenih prebivalcev, z upanjem, da bi nove generacije občanov tudi v prihodnje prispevale k medsebojnemu spoštovanju, sožitju in prijateljstvu med različnimi narodi in skupnostmi.
Drugi del slovesnosti je bil namenjen sprejemu novih članov v Red vitezov vina Recioto in Amarone, ki je eno najbolj cenjenih zvrsti vina v Italiji in svetu nasploh. Viteški naziv so tako častno prejeli Davorin Terčon, Branko Može in Ivan Vodopivec.
In pot sodelovanja ostaja odprta za nove sledi ….