Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Kras in Brkini na 44. mednarodni regati Barcolana v Trstu
Natisni  Pošlji prijatelju
12.10.2012

 

Letos so se občine, Hrpelje – Kozina, Sežana, Komen in Miren – Kostanjevica, v sodelovanju s Kobilarno Lipica in Parkom Škocjanske jame ter pod koordinacijo Zavoda za šport, turizem in prosti čas Sežana prvič predstavile v okviru največje prireditve v našem okolišu – na 44. mednarodni regati Barcolana.
Med 10. in 14. oktobrom so Tržačani in številni obiskovalci regate lahko raznovrstne informacije o Krasu ter Brkinih izvedeli kar na tržaškem nabrežju, kjer se je kraško-brkinska destinacija predstavljala skupaj s še drugimi slovenskimi kraji pod okriljem Slovenske turistične organizacije. Pet dnevna predstavitev je bila razdelana po sklopih, tako da so obiskovalci lahko resnično začutili območje nad Trstom. Za kulturno animacijo sta poskrbeli folklorni društvi Borjač in Brkini, sicer pa je bilo predstavljeno tudi jamarstvo, kamnoseštvo, konjeništvo in kulturna dediščina. Bogato gastronomsko ponudbo so predstavili gostinci združeni v okviru Meseca kraške kuhinje; dobrotam Brkinske sadne ceste in odlični ponudbi Kraške vinske ceste, se obiskovalci kar nismo mogli načuditi. Piko na i sami predstavitvi je dodala še kraljica terana, Katrin Štok, ki je v petek pozdravila vse navzoče in še dodatno poskrbela za promocijo kraških vinarjev in kraških vin. Sicer pa so se obiskovalci šotora izkazali kot ljubitelji glasbe, aktivnega oddiha s poudarkom na kolesarjenju in pohodništvu, ter kot pravi gurmani.
Novost s katero se je destinacija predstavila v Trstu je tudi nov zemljevid Živi Kras, kjer so zbrani različni ponudniki s Krasa in iz Brkinov, ki ob obisku nudijo popuste. Vodilo zemljevida je popolna predstavitev Krasa in Brkinov, da bi obiskovalec polno zaživel Kras. Prikaz teritorija Živi Kras je zemljevid s popusti, ker se predstavljajo gostinci, obrtniki, vinarji, muzeji, ponudniki namestitvenih kapacitet, nudi pa tudi popuste pri številnih ogledih (Kobilarna Lipica, Škocjanske jame, Divaška jama, Jame Dimnice, Pepin vrt, MSFI v Divači… ). Zemljevid stane 1€ v zameno pa ima obiskovalec pri vsakem ponudniku, ki je označen na zemljevidu (vseh je 34), možnost koriščenja popusta v minimalni višini 1€.
Letošnja predstavitev na Barkovljanki je bila zagotovo dobra izbira, saj je kljub enotnemu teritoriju, kjer državna meja ne predstavlja več ovire za prosto gibanje, poznavanje turistične ponudbe Krasa in Brkinov v Trstu dobro predvsem pri starejših populaciji, medtem ko je pri mladini zelo slabo.
Tako skupni nastop na Barkovljanki, kot izdaja zemljevida Živi Kras je plod intenzivnejšega sodelovanja znotraj kraško brkinskih občin in turističnih subjektov na območju v okviru neformalne turistične koordinacije Kras.