Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Začel se je MESEC KRAŠKE KUHINJE
Natisni  Pošlji prijatelju
5.10.2012

 

Posebnost letošnjega Meseca kraške kuhinje 2012, ki se je začel v petek, 5.10.2012 in bo trajal do 11.11.2012 je promocija tradicionalnega rezanja Kraškega pršuta.
Sekcija za gostinstvo in turizem ter živilsko dejavnost pri Območni obrtno – podjetniški zbornici Sežana uvaja v okviru projekta Kras in Brkini – moja priložnost, katerega delno sofinancira Evropska unija iz sredstev LEADER, novost na področju gostinstva, živilske industrije in trgovine v Sloveniji, in sicer novo kolektivno blagovno znamko in znak Ročno rezan pršut. Znak bo kot atraktivna gostinska storitev zaščitena pri Uradu RS za intelektualno lastnino.

V petek, 5.10.2012 je na slavnostni podelitvi v Gostilni Domačija Šajna v Šepuljah prvih devet uporabnikov znaka prejelo označevalne table Ročno rezan pršut. Ob tej priložnosti so bila podeljena tudi posebna priznanja trem zaslužnim domačinom, ki so z dolgoletno režnjo pršutov na Krasu in širom Slovenije promovirali Kraški pršut.
V letošnji akciji Mesec kraške kuhinje, ki je povezala 14 ponudnikov sodelujejo Gostilna Domačija Šajna iz Šepulj, Gostilna Skok iz Štorij, Gostilna Kraljestvo pršuta iz Kobjeglave ter turistične kmetije Hiša posebne sorte iz Kodretov, Špacapanova hiša iz Komna, Ostrouška Pelicon iz Coljave, Škerlj iz Tomaja in K'ntina Čotar iz Gorjanskega. Akciji so se pridružili tudi vinarji, in sicer Vinakras, Škerlj iz Tomaja, Kukanja iz Komna, Čotar iz Gorjanskega, Buntovi iz Škrbine in Orel iz Avberja.

Uvodni promocijski dogodek, ki so mu dobrodošlico zaželeli sežanski, komenski in hrpeljsko-kozinski župani, je popestril nastop operne pevke Polone Žigon iz Vrtojbe.
Poleg sodelujočih gostincev in vinarjev je Mesec kraške kuhinje projekt Društva za razvoj kmetijstva in turizma Planta, Območne obrtno – podjetniške zbornice Sežana v sodelovanju z Občino Komen, TIC Štanjel, Mladinskim hotelom Pliskovica, Gobarskim društvom Sežana, Zavodom za trajnostni razvoj Krasa Pepa s Krasa ter zeliščarji.