Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Informativno – izobraževalna delavnica za brezposelne osebe
Natisni  Pošlji prijatelju
25.9.2012

V torek, 25. septembra 2012, je na Občini Sežana potekala informativno – izobraževalna delavnica, namenjena brezposelnim osebam iz kraških občin, ki so izgubile službo zaradi stečaja podjetij. Delavnice se je udeležilo 73 posameznikov, predvsem tistih, ki so izgubili službo zaradi stečaja Kraškega zidarja.

Namen delavnice, ki je bila pripravljena na predlog občinske Komisije za spremljanje in reševanje problemov v zaostrenih gospodarskih razmerah na območju občine Sežana, je bil ponuditi uporabne informacije o možnostih, ki jih imajo brezposelni na razpolago, da bi čim prej prišli do nove zaposlitve oziroma samozaposlitve. V programu delavnice so sodelovali Inkubator d.o.o. Sežana, Zavod RS za zaposlovanje, Območna razvojna agencije Krasa in Brkinov, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica in Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana.

Župan Davorin Terčon je v svojem nagovoru povedal, da se Občina Sežana zaveda težkih gospodarskih razmer ter resnosti problema in posledic brezposelnosti na našem območju. Glede na to je v skladu s svojimi pristojnostmi že izvedla določene ukrepe na socialnem področju, ki so namenjene programom za blažitev socialnih stisk naših občanov. V tem oziru občina tesno sodeluje z nosilci pristojnih socialnih služb. Prav tako pa so v pripravi tudi ukrepi pospeševanja zaposlovanja za naslednje proračunsko obdobje.

Delavnica je udeležencem ponudila predstavitev osnovnih informacij iz delovnega področja sodelujočih organizacij, poleg tega pa tudi možnost za individualno svetovanje oziroma pogovor s predstavniki. Tako sta najprej Vladimir Popovič in Milenka Simsič iz koprske Območne enote zavoda za zaposlovanje povedala, katere storitve in ukrepe aktivne politike zaposlovanja izvajajo. Predstavnica ORA, Dolores Kovšca, je predstavila njihove glavne dejavnosti kot so e-VEM točka, možnosti ustanovitve podjetja in aktualne javne razpise. Srečko Horvat iz Kmetijsko svetovalne službe Sežana je podal možnosti in pogoje za registracijo dopolnilne dejavnosti na kmetiji, pri čemer je izpostavil, da se je v letu 2011 na območju Primorske povečalo število registriranih dopolnilnih dejavnosti na kmetiji kar za 50%. Tina Čeh iz sežanskega Inkubatorja je povedala na kakšen način nudijo pomoč pri zagonu podjetja v prvih treh letih delovanja. Doris Požar iz OOZ Sežana pa je predstavila dejavnosti in servis, ki so na voljo delujočim in potencialnim podjetnikom. Zainteresirani so po zaključku delavnice lahko pridobili še dodatne informacije in gradivo za informacijskimi pulti posameznih udeleženih organizacij.