Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Nova kraljica terana je Katrin Štoka
Natisni  Pošlji prijatelju
5.8.2012

 

V nedeljo, 5.8.2012 je kot uvod v 42. Praznik terana in pršuta, v Pliskovici pod Latnikom evropskega prijateljstva, potekal že sedmi javni Izbor kraljice terana. Prireditev je povezovala Meta Erženičnik, za kulturni program pa so poskrbeli Martina Feri, Martina Krapež ter Dejan Štemberger in Aljoša Starc.
Na poziv Društva vinogradnikov in vinarjev Krasa se je prijavila le ena kandidatka, Katrin Štoka iz Briščikov. Kljub temu, da je bila edina prijavljena, sama prijava še ni bila dovolj, da bi lahko postala enoletna ambasadorka Krasa, temveč je morala pred strokovno komisijo svojo prijavo podkrepiti z znanjem. Pet člansko strokovno komisijo so letos sestavljali: Majda Brdnik – svetovalka specialistka za vinogradništvo na KGZ Nova Gorica – Kmetijsko svetovalna služba Sežana, Albin Debevec – do upokojitve direktor Javnega zavoda parka Škocjanske jame, Stanislav Renčelj – izjemni poznavalec kraške kulinarike in kulturne dediščine, Miran Vodopivec – strokovnjak za vino teran in Rado Milič, podžupan občine Zgonik, kjer je odgovoren za kmetijstvo. Torej, vsi dobri poznavalci kmetijstva na Krasu, ki se še kako zavedajo pomena kraljice, za boljšo in kvalitetnejšo promocijo čezmejnega Krasa. Katrin Štoka je uspelo prepričati strokovno komisijo, saj je na vprašanja s področja vinogradništva in vinarstva, turizma in praktičnega preizkusa, kjer je med tremi vini morala prepoznati teran, več kot presegla minimalnih 60% točk. Maruša Rogelja, dosedanja kraljica terana je tako kraljevsko tiaro morala predati naslednici, David Mahnič, predsednik društva vinarjev in vinogradnikov Krasa, pa ji je nadel lento. S tem smo Kraševci postali bogatejši za še eno kraljico, katere glavna naloga v naslednjih dvanajstih mesecih bo skrb za promocijo terana in drugih kraških vin ter bogastvo kraške krajine in njenih prebivalcev.
Ob uradnem zaključku izbora, so obiskovalci lahko preizkusili deset najboljše ocenjenih teranov PTP, za ocenjevanje vin Praznika terana in pršuta, ki je potekalo 4. julija v Tomaju.
Letošnji Izbor kraljice terana je organiziral Peter Gec s.p. in Zavod Pepa s Krasa v sodelovanju z Mladinskim hotelom Pliskovica in Razvojnim društvom Pliska.