Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

9 let Mladinskega hotela Pliskovica
Natisni  Pošlji prijatelju
13.6.2012

9. let Mladinskega hotela Pliskovica


V sredo, 13.6.2012 so v Pliskovici praznovali, saj je vas že polnih 9 let bogatejša za mladinski hotel, ki uspešno sobiva z okoljem in velja kot primer dobre prakse. Iz stare kraške domačije, sicer zaščitenega kulturnega spomenika, je nastal hostel, ki ponuja mnogo več, kot le ležišče in zajtrk. Slamčeva domačija je postala točka, kjer popotniki iz vseh koncev sveta spoznajo dušo kraškega človeka. Tu najdejo vse informacije o turistični, kulturni in etnološki dediščini celotnega Krasa. Poleg tega pa je njihova info točka bogata tudi z informacijami o sosedjih območjih kot so Brkini, Smaragdna pot, Obala in Notranjska.
Mladinski hotel Pliskovica sledi ciljem prvotnih hostlov, torej tistih, ki omogočajo turistom, vseh starosti doživeti okolje v katerem se nahajajo. To je bil razlog, da je pred 6. leti nastala ideja o Festivalu poletje pr' Slamčevih, ki združuje tradicijo Krasa in glasbo sveta.
Leto 2011 je bilo za hotel uspešno leto, saj se jim kljub krizi število nočitev ni zmanjšalo. Pohvalno je, da so z novimi programi Doživi Kras z nami, pridobili naklonjenost številnih šol, ki svoje aktivnosti planirajo prav v Pliskovici. Za uspešno delo jim je Turistična zveza Slovenije podelila PEČAT GOSTOLJUBNOSTI v kategoriji mladinskih hotelov, spletna stran hello toursit pa naziv »IZVRSTNA NASTANITEV«. Najbolj pa so ponosni na članstvo v svetovni mreži mladinskih prenočišč – Hostelling international, ki ga v Sloveniji zastopa Popotniško združenje, in na tri »hiške«, ki so jim jih dodelili na račun vseh dodatnih aktivnosti, ki jih ponujajo gostom. Novim predstavitvenim zgibankam je sledila še spletna stran www.hostelkras.com, kjer je predstavljeno vse o dogajanju na Krasu, v Pliskovici in seveda o ponudbi samega hostla, spletna stran pa omogoča tudi spletne rezervacije.
Pred vrati imajo že nove izzive in podvige: po uspešno oddani prijavi in odobritvi sredstev Leader se bodo v sodelovanju z Razvojnim društvom Pliska in kamnosekom Jernejem Bortolatom lotili prenove in dopolnitve Pliskine učne poti, še dodatno pa bodo obogatili tudi vsebine, namenjene šolskim skupinam. V projektu »Bikeways franchising network« by Mabitu je Zavod ŠTIP postal partner in ravno na 9. obletnico mladinskega hotela, so v Pliskovici postali Bikeways point oziroma center izposoje Mathitech koles, ki omogočajo domačinom in turistom, ugodno in prijetno odkrivanje skritih lepot kraškega sveta. Prepričana v potencial Krasa, ekipa Mladinskega hotela Pliskovica pričakuje, da bo tudi letošnje poletje uspešno.