Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Afrika v Sežani …. »JAMBO«
Natisni  Pošlji prijatelju
21.5.2012

Mladinski Center Podlaga je v sodelovanju z enotami Zavoda ŠTIP v Sežano zopet pripeljal zanimive goste. Tokrat so v okviru več letnega projekta Karavana kulture, ki s pomočjo umetnosti in kulture spodbuja mednarodno kreativno sodelovanje med mladimi iz različnih kontinentov, na obisk v Sežano prišli mladi umetniki skupine Shangilia iz afriške države Kenije.
Shangilia je projekt, ki se je začel leta 1994 in se osredotoča na delo z otroci z ulice. Na začetku je bilo v projekt vključenih 17 otrok, sedaj pa sodelujejo z okrog 200 mladimi, ki živijo v slumu Kangemi v zahodnem delu Nairobija. Projekt Shangilia sestavlja dom in več šol, kjer mladim omogočajo pridobitev izobrazbe, od osnovnošolske do univerzitetne. Pomemben del projekta so skupine, ki uporabljajo gledališke tehnike, glasbo in akrobacije, te pa redno nastopajo v lastnem gledališču. Uporaba teh kreativnih tehnik spodbuja samospoštovanje in samozavest mladih, s svojimi predstavami pa opozarjajo na problematiko otrok z ulice v Keniji.

Mladi iz skupine Shangilia so se na Krasu zadržali teden dni. V tem času so izvedli štiri nastope, ki zajemajo kombinacijo akrobacij, žongliranja in tradicionalnih kenijskih plesov ter glasbe. Med drugim se je Skupina Shangilia predstavila tudi učencem osnovne šole Srečka Kosovela in dijakom šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, ki so pokazali veliko navdušenje in po vsaki predstavi z mladimi umetniki iz Kenije tudi zaplesali. Nastopili pa so tudi v divaški osnovni šoli. Skupaj si je predstavo ogledalo okoli tisoč učencev in dijakov.

V prostem času so si mladi iz skupine Shangilia ogledali Škocjanske jame in obiskali Piran. Bili so gostje Mojce Mavec v sredini oddaji Dobro jutro, popoldne pa smo se s skupino sežanskih osnovnošolcev odpeljali na finale evropskega prvenstva mladih nogometašev v Stožice.
V Mladinskem Centru Podlaga so jim v petek zvečer priredili družabno - glasbeno - kulinarično izmenjavo. Mladi iz Kenije so pripravili njihovo jed ugali, naši predstavniki pa so se potrudili z mineštro. Odšli so na vaško veselico v Dane, ter praznovali v Lipici.

Zadnji nastop skupine Shangilia smo lahko spremljali v mladinskem hotelu Pliskovica na Krasu, kjer so člani skupine številnim obiskovalcem prikazali vse svoje spretnosti in vsem prisotnim pričarali nasmehe na obrazih. V prijetnem okolju mladinskega hotela je projekt Kulturne karavane izzvenel tako, kot so si ga skupaj z vsemi sodelujočimi tudi zamislili.

Člani skupine Shangilia so v Sežani bivali pri družinah in posameznikih, ki so mladim prijazno ponudili svoj dom in gostoljubje, kar pa je bila za vse prav gotovo zanimiva izkušnja. Mladi umetniki iz Kenije se iskreno zahvaljujejo svojim gostiteljem in vsem, ki ste si ogledali njihove predstave ter s svojim prispevkom podprli projekt Shangilia.

ASANTE…

Fotografije iz predstav si lahko ogledate na www.mcpodlaga.com in na njihovi FB strani.
Naslednji projekt KKK (Kinder Kultur Karawane) bo v Sežani že oktobra letos, ko bomo gostili skupino mladih umetnikov iz Gvatemale.