Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Pepa poroča iz Londona: Dobila sem pozlačeno srebro
Natisni  Pošlji prijatelju
24.5.2012

Pepa poroča iz Londona, četrtek, 24. maj 2012:

 

 

Borut Benedejčič, Tanja Godnič in vsi, ki so sodelovali pri tem projektu, so na tej prestižni hortikulturni razstavi dosegli zelo odmeven uspeh, ki veliko pomeni tudi za promocijo Krasa in naše občine v svetu. Tako se v Londonu že nahaja župan občine Sežana, Davorin Terčon skupaj z županom občine Zgonik, Mirkom Sardočem in sodelavci.

Pepin vrt je pritegnil pozornost angleške kraljice...

...in medijev

.

Pepa poroča iz Londona, ponedeljek, 21. maj 2012:

 

 

Pozdrav,

današnji dan pa je bil zares naporen! Včeraj smo hiteli še z zadnjimi pripravami vrta za ocenjevanje, cel dan imeli tremo pred natančnimi pregledi sodnikov in komaj čakali danes, da dopoldan vrt obišče vseh 10 sodnikov in podajo oceno. Vse to se je zgodilo, samo razglasitve ni bilo. Le- ta bo šele jutri, da stopnjujejo napetost in držijo pozornost novinarjev še en dan dlje. Tako nestrpno čakamo torek zjutraj, ko bodo znani rezultati ocenjevanja in bodo na naše table postavljene oznake medalj.
Vseeno pa sta bila oba dneva (nedelja in ponedeljek) zanimiva in pestra. Obiskalo nas je ogromno novinarjev, zanimanje je veliko... Danes, ko je bil press day je bilo na samem prizorišču kar nekaj slavnih osebnosti, bila je tudi skoraj cela kraljeva družina. Se vidi, da je to velik, prestižen in pomemben dogodek za Angleško smetano!
Kako smo se odrezali pa bomo poročali jutri!

Bodite dobro,
Pepa in vsi 


.

.

.

Pepa poroča iz Londona, petek, 18. maj 2012:

  

»Včerajšnji dan je bil suh in vetroven, idealen za naš vrt. Rastline se lepo držijo in Borut je zelo zadovoljen. Napoved je sicer vsak dan slaba, a se vreme čez dan vselej izkaže! Držimo pesti, da bo še naprej tako!

V sredo, ko je potekala dokončana zasaditev, je odleglo veliko breme…četrtek je bil cel dan namenjen zelo natančnemu delu: postavljanju kamnitega drobiža na nezasajene dele ter na tiste večje kamne, kjer želimo doseči avtentičen prikaz stare kraške gmajne. Spet smo imeli pomoč japonskih vrtnark, ki sta vsak posamezni kamen pomagali obračati na pravo stran: z lišaji navzgor.

Pospravili smo tudi že večino naše delovne opreme in prizorišče počasi iz gradbišča postaja razstavišče.
Med delom so nas poklicali organizatorji in nam sporočili, da v nedeljo želi BBC intervju z avtorjem projekta, česar smo se zelo razveselili!
Zvečer smo na vpogled dobili izgled table, ki bo postavljena ob vrtu in komaj čakamo, da bo postavljena ob Pepini zgodbi!

Danes bomo dokončali delo s kamni in si celo vzeli čas za sprehod skozi prizorišče, česar do sedaj nismo utegnili.

Lep pozdrav iz Londona,
Pepa«

.

.

.

Pepa poroča iz Londona, četrtek, 17. maj 2012:

 

 

 

»Pozdravljeni Kraševci!

Pepina zgodba dobro napreduje...rastline so bile do zaključka sredinega delovnega dne posajene. Zaenkrat izgledajo dobro, edino razcvet se je
zaustavil, saj je ponoči temperatura na ledišču in to našemu cvetočemu travniku ni najbolj ugodno.
V torek in sredo smo imeli tudi različne prostovoljce na vrtu. Pomagal nam je angleški vrtnar Stephen in pa tudi par članov japonske ekipe. Presenečeni
smo nad dejstvom, da se ljudje dejansko zahvalijo za priložnost dela pri postavljanju vrta. Sodelovanje na CFS je tako priznano in pomembno, da so
vrtni strokovnjaki dejansko pripravljeni prostovoljno in na svoje stroške pripotovati iz Japonske, samo zaradi izkušnje in vpogleda v način dela.
Vreme je bilo v torek muhasto in bili smo mokri cel dan, v sredo pa prijetno, kar je pomagalo tako pri vzdušju kot pri razcvetanju rastlin.
Upajmo, da bo lepo vreme še naprej...

Lep pozdrav, Pepa z ekipo«

Pepa poroča iz Londona, torek, 15. maj 2012:

»Vikend v Londonu je bil zelo pester! Delali smo tudi v soboto in nedeljo cel dan (od 9h do 21h, v nedeljo pa do 20h), vreme je bilo krasno. V ponedeljek smo delali samo do 13h, ker je že od jutra deževalo in je naš vrt začenjal postajati pravo močvirje. Uspeli smo dokončati vse kamnite elemente (hiško, obodni suhozid, teraso, postaviti klopce, stolčke in mizico, sezidati peč) ter zasaditi vsa drevesa in senčni del v ozadju.
Z deli smo hiteli, saj smo danes (v ponedeljek) imeli zadnji dan pomoč suhozidarjev Borisa Čoka in Vojka Ražma, ki se danes vračata domov…Tretji mojster, Škot Norman Haddow, je odšel že v nedeljo, ko so bili postavljeni kamniti deli vrta.
Vzdušje v ulici Artisan garden je delovno, skoraj nimamo časa za klepetanje in spoznavanje. Ustvarjajo se čudoviti vrtovi in zagotovo bomo imeli priložnost videti veliko lepih zgodb.
Zadovoljni smo z nastalim in si želimo, da bi vreme bilo tudi v prihodnjih dneh na naši strani, saj nam je sonček v veliko pomoč, tako pri vzdrževanju pozitivnega vzdušja kot tudi v izgledu in počutju rastlin.

Lep pozdrav iz Londona Vam pošilja Pepa z ekipo«

 

 

 

Predstavitev projekta PEPINA ZGODBA in predstavitev kraške kulturne krajine na razstavišču Chelsea Flower Show 2012, ponedeljek, 7. maj 2012

V ponedeljek, 7. maja 2012, je v veliki sejni dvorani Občine Sežana potekala predstavitev projekta PEPINA ZGODBA in predstavitev kraške kulturne krajine na razstavišču Chelsea Flower Show 2012. Gre za najprestižnejšo in najbolj znano hortikulturno razstavo na svetu z najdaljšo tradicijo, ki jo vsako leto obišče 170.000 ljudi.

Pepina zgodba predstavlja nadaljevanje Pepinega vrta, ki je leta 2009 zmagal na londonski hortikulturni razstavi Hampton Court Palace Flower Show. Gre za zgodbo o pastirčkih, ki so živeli in ustvarjali na kraški gmajni ter zgodbo o kraški kulturni krajini, ki ji to ime lahko nadenemo prav zaradi tega, ker je človek oblikoval in soustvarjal naravo, s tem, da Pepina zgodba pripoveduje tudi o biotski pestrosti. Torej o pestrosti rastlin, s pomočjo katerih lahko kraška gmajna – ne glede na njene skromne pogoje z malo zemlje in dosti kamna – postane čudovit bivalni prostor.

Pepino zgodbo poleg Občine Sežana, ki je koordinatorica projekta, podpirajo vse kraške občine na slovenski strani, njena podpora pa seže tudi čez mejo do občine Zgonik.

Župan Davorin Terčon je v svojem nagovoru izpostavil, da postavitev kraškega vrta v Londonu, ki sodi med najpomembnejše svetovne turistične destinacije, predstavlja eno najboljših reklam za Kras in ekipi zaželel, da bi Pepino zgodbo v Londonu predstavili tako uspešno kot Pepin vrt tri leta pred tem. Predstavitvi projekta s strani avtorja Boruta Benedejčiča in Matica Severja iz podjetja Trajnice Carniola, ki so k projektu prispevali del rastlinja, je sledila predstavitev promocijske zgibanke, ki je bila oblikovana posebej za priložnost londonske razstave. V njej so poleg Pepine zgodbe in projekta, svoj prostor našle tudi občine, partnerice projekta.

Veselimo se vrta v Londonu ter promocije kraške tradicije in naravne pestrosti kot izjemne danosti in vrednote. Borut Benedejčič je z vsem potrebnim materialom že na poti v Anglijo, kjer ga že čaka pripravljen 4x5m velik razstavni prostor v kategoriji Artisan garden. V 10 dneh, ki so na razpolago za postavitev vrta, bodo Borut in sodelavci projekta do potankosti poskušali ponazoriti tipike suhega kraškega travnika.

Rastline, kamne in kraške spretnosti bomo redno spremljali tudi na naši spletni strani.

Sledite Pepini zgodbi tudi vi!