Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Obisk predstavnikov LAS-a Loire Forez v Sežani
Natisni  Pošlji prijatelju
14.12.2011

Pobratenje Občine Sežana in Občine Montbrison je prav gotovo priložnost, ki odpira nove možnosti medevropskega sodelovanja na različnih področjih delovanja. Lokalna akcijska skupina (LAS) Krasa in Brkinov, ki je bila ustanovljena z namenom črpanja evropskih sredstev za razvoj podeželja in deluje pod okriljem Območne razvojne agencije (ORA) Krasa in Brkinov, je ena izmed javnih institucij na območju občine Sežana, ki se zaveda te priložnosti. 

Že v času priprav na pobratenje občin je izkoristila priložnost za pričetek pogovorov s predstavniki francoskega LAS-a Loire Forez o potencialnih prihodnjih projektih sodelovanja, podpis sporazuma o pobratenju občin pa je namene o skupnem projektu še okrepil. LAS Krasa in Brkinov je od 12. do 14. decembra 2011 gostil tri predstavnike francoskega LAS-a, kar je posledica daljših resnih dogovarjanj o izpeljavi skupnega projekta sodelovanja. Glavni namen obiska je bila utrditev odnosov med obema lokalnima akcijskima skupinama ter konkretiziranje pogovorov o skupnem projektu sodelovanja. Gostiteljski LAS je gostom iz Francije predstavil potenciale, ki jih ima na svojem območju ter s tem področja, na katerih pričakuje medsebojno sodelovanje. V času obiska so gostje obiskali nekatere ponudnike tipičnih kraških in brkinskih pridelkov in izdelkov ter obiskali naravne znamenitosti območja. Vsi ogledi so bili skrbno načrtovani in se tesno dotikajo delovanja LAS-a Krasa in Brkinov. Gostje so izpolnili pričakovanja gostiteljev glede skupnega projekta sodelovanja, tekom katerega bi ponudniki in pridelovalci iz obeh držav izmenjali pridobljena znanja ter med seboj primerjali zakonsko podlago, ki ureja omenjena področja.
V kolikor bo prišlo do izvedbe projekta sodelovanja, se bo le-ta izvajal v okviru programa LEADER, ki je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.