Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

V Sežani odprli enoto Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Republike Slovenije
Natisni  Pošlji prijatelju
20.9.2011

Ideja o zagotavljanju dodatnih zmogljivosti Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Republike Slovenije z izgradnjo enote v Sežani se je porodila pred več kot osmimi leti, ko so na Ministrstvu za obrambo – Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje iskali dolgotrajnejšo rešitev vse bolj pereče prostorske stiske centra na Igu. Število udeležencev usposabljanj s področja zaščite, reševanja in pomoči namreč iz leta v leto narašča, zato razpoložljive zmogljivosti ne zadostujejo več. Ena izmed rešitev se je ponudila v Sežani, kjer so se v istem obdobju srečevali z vprašanjem zapolnitve nastanitvenih zmogljivosti v Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana, v katerem so se do decembra 2003 v gasilskih veščinah usposabljali fantje, ki so se odločili za civilno služenje vojaškega roka.

V letu 2004 je sledila idejna zasnova novega centra v Sežani, prenovitvena dela in dograditev objekta bivše vojašnice na Bazoviški cesti pa so stekli v letu 2009. Kljub zapletom z glavnim izvajalcem gradbenih del je bila investicija, katere vrednost znaša 3,3 milijona EUR in jo je v celoti financiralo Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, zaključena v letošnjem letu spomladi.

Prenovljena in dograjena enota Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje Republike Slovenije v Sežani je namenjena izvajanju programov usposabljanj, ki so najširše povezani z varstvom pred požari v naravnem okolju. V Sežani se bodo tako izvajala usposabljanja za gašenje požarov v naravi s helikopterjem, uporabo motorne žage, izvedbo gozdnih požarnih presek, poleg tega pa še program usposabljanja za gašenje notranjih požarov ter program usposabljanja za tehnično reševanje, ki je namenjen tudi drugim enotam v sistemu zaščite in reševanja. V novem izobraževalnem centru naj bi se v gasilskih veščinah urili tako domači poklicni in prostovoljni gasilci, kot tudi njihovi kolegi iz tujine.
Enota v Sežani ima v prenovljenem nastanitvenem delu 50 ležišč v dvajsetih sobah, v dograjenem delu pa še predavalnici s sodobnimi avdiovizualnimi pripomočki za 35 oziroma 33 slušateljev, sejno sobo, zbornico, prostor za predavatelje, sodobno opremljeno kuhinjo ter jedilnico z 80 sedeži. Izven objektov center razpolaga z vadbenimi površinami, kjer poteka praktično usposabljanje, bo pa za izvedbo vseh predvidenih programov potrebno zagotoviti še dodatne površine, katere Občina Sežana v dogovoru z Ministrstvom za obrambo usklajuje skozi pripravo občinskega prostorskega načrta.

Slovesnost ob odprtju enote v Sežani je potekala 20. septembra, na njej pa je bila glavna govornica ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič. Zbrane je nagovoril tudi župan Občine Sežana Davorin Terčon, ki je v svojem govoru posebej izpostavil pomen nove pridobitve za lokalno skupnost ter ob tej priložnosti podelil priznanje poveljniku Civilne zaščite Republike Slovenije Miranu Bogataju za njegova dolgoletna prizadevanja za razvoj gasilstva na Krasu ter podporo pri izvedbi projekta prenove in dograditve izobraževalnega centra v Sežani. Velja tudi omeniti, da je v tednu pred uradno otvoritvijo v novem objektu potekala likovna kolonija na temo gasilstvo in Kras, katere pobudnik je bil domači slikar Marjan Miklavec. Umetniška dela, ki so jih likovni ustvarjalci iz cele Slovenije podarili enoti izobraževalnega centra Sežana, bodo dobila stalno mesto v novih prostorih.

Odprtje sodobnega učnega centra ni le izjemna pridobitev za slovensko gasilstvo, temveč tudi za lokalno okolje. Požarno zelo ogroženo območje Krasa bo namreč imelo na voljo dodatne zmogljivosti v gasilcih, ki bodo na usposabljanju in jih bo moč operativno uporabiti v primeru večjih požarov v naravi. Prav tako bo v prenovljeni enoti v primeru razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja enako kot doslej zagotovljeno stalno dežurstvo gasilcev, pri čemer bodo pogoji za njihovo delo in namestitev bistveno boljši kot so bili doslej.

Besedilo: Ana Pirc

Slika: Sašo Popovič