Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Praznik terana in pršuta
Natisni  Pošlji prijatelju
13.8.2011

Danes predstavlja Praznik terana in pršuta, ki se je na pobudo kraških vinogradnikov prvič odvijal leta 1970, veliko in odmevno promocijo Krasa ter osrednjo prireditev kraške vinorodne pokrajine. Največja zanimivost prireditve je še vedno povorka kmečkih voz s predstavitvijo kraljice terana. In kako je bilo letos? 

Novemu organizatorju Zavodu za šport, turizem in prosti čas Sežana v soorganizaciji s podjetjem Media team, d. o. o., je letos tudi vreme prizaneslo. Tako smo že slab teden pred prireditvijo priredili izbor za kraljico terana kraškega vinorodnega okoliša v Pliskovici. Nova kraljica terana za leto 2011 je postala 20-letna Maruša Rogelja iz Tomaja. Organizatorju je že obetaven obisk v Pliskovici obljubljal, da bo 41. Praznik terana in pršuta izjemno obiskan in tako je tudi bilo. 

Osrednje praznovanje se je pričelo s petkovim koncertom Rock na Krasu, ki smo ga namenili mladim in mladim po srcu, ki obožujejo rok glasbo. Z glasbenim ogrevanjem je na odru začela ženska zasedba Hellcats, ki je na noge dvignila predvsem moški del občinstva. Naslednja skupina Notterdam je oder in zabave željno občinstvo prepustila težko pričakovani zasedbi Big Foot Mama. Piko na i so postavili Shot Guns, ki so poskrbeli za žur do jutranjih ur. 

Tako soboto kot tudi nedeljo so obogatili tradicionalno pestri kulturni, gastronomski in glasbeni dogodki. Sobota se je že v jutranjih urah pričela športno-rekreativno s prireditvijo S kolesom na teran in pršut. Kolesarje smo po novi 22-kilometrski trasi popeljali po osrčju Krasa. Na glavnem prireditvenem prostoru so se odvijale Kraške igre, ki so nas popeljale v čas naših non in nonotov. Tako smo lahko spoznali, kako so se nekoč tudi oni zabavali. Zabava se je nadaljevala še v večer s Čuki, pevko letošnje Eme April in zasedbo Duble Truble. Vsi so poskrbeli, da se je zabava končala v zgodnjih nedeljskih urah. 

Program se je nadaljeval v nedeljo s pohodom H nuogm na teran in pršut, ki so ga za nas pripravili Taborniki Kraških j'rt iz Sežane. Zadnji dan je potekal pretežno v znamenju kulture. Predvsem nostalgikom po starem, lepem kmečkem življenju smo uspeli pričarati mladost, mlade pa opomnili na ohranjanje spomina na te čase s povorko kmečkih voz, z mažoretkami iz Povirja, Kraško godbo na pihala, Kulturnim društvom Kraški šopek Sežana in s štirivprego z lipicanci. Najbolj pridne in predane tradicionalne kraške vinogradnike in vinarje, ki posvečajo srce vinskim trtam in pridelavi terana, smo nagradili s priznanji. Sproščujoč zabavni program se je pričel že v popoldanskih urah. Zabavali so nas Primorski fantje, nasmejal nas je Tilijo Frtacin, sledila je še podelitev priznanj za najbolj inovativne in domiselne vozove. V večernih urah pa so nas v noč zabave popeljali Primorski fantje in skupina Dan Ponjer z Jerico Haber. 

Gurmani in ljubitelji razstav so na svoj račun prišili tako v soboto kot tudi nedeljo. V osnovni šoli v Dutovljah je namreč razstava Kraški mozaik navdušila mnoge obiskovalce. Tako v soboto kot nedeljo je potekala vodena degustacija kleti Vinakras in degustacija Konzorcija kraških pridelovalcev terana. Na Bunčetovi domačiji je potekal Sejem zelišč in dobrot Krasa. 

No, pa je tudi 41. Praznik terana in pršuta pod streho. Če sklenemo, je bila prireditev uspešna, pa tudi vreme je zdržalo. Delo marljivih rok organizatorjev in vseh, ki so sodelovali, nam nesebično priskočili na pomoč, pomagali reševati sprotne težave in nas spodbujali, da smo na pravi poti, je prineslo pričakovane pozitivne rezultate. Sodeč po odzivu množice je bil zadovoljen vsak, ki nas je obiskal na že 41. Prazniku terana in pršuta v Dutovljah. Hvala vsem, ki ste nas obiskali in nam zaupali vlogo organizatorja. Upamo, da smo zaupanje tudi upravičili. To nam daje zagon za nadaljnje delo z upanjem na uresničitev Praznika tudi v naslednjih letih.

 

 

Slike: Miha Grgič Jelen