Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Prireditev ob dokončanju ureditve vaškega jedra v Vrhovljah
Natisni  Pošlji prijatelju
25.6.2011

Občina Sežana in Krajevna skupnost Sežana sta v soboto, 25. junija 2011, organizirala prireditev dokončanju ureditve vaškega jedra v Vrhovljah.

V sklop programa Urejanja vaških jeder, ki ga je Občina Sežana v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi prijavila na javni razpis za dodelitev nepovratnih sredstev iz naslova obnove in razvoja vasi Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, je bila prijavljena tudi ureditev vaškega jedra v Vrhovljah, z namenom ureditve videza vasi ter ohranitev obstoječih značilnosti in dediščine naselja. V Vrhovljah je bilo tako urejeno vaško jedro – UREDITEV PLATOJA, VAŠKEGA VODNJAKA IN ZIDU. Vrednost investicije znaša 62.030,00 EUR.

Središče vasi Vrhovlje, kjer so se domačini stoletja družili, posedali, peli in praznovali predstavlja vodnjak s platojem, obdan s kamnitim zidom. Žal pa je zaradi staranja prebivalstva vas pričela stagnirati in tudi vaški vodnjak je bolj sameval. Načel ga je zob časa.

V želji, da bi po dolgem času središče ponovno zaživelo kot osrednji združevalni prostor, otroško igrišče, prostor za proslave, sestanke vaške skupnosti, posedanje po "rabutah"..., so se vaščani Vrhovelj s podporo Krajevne skupnosti Sežana in Občine Sežana odločili za obnovitev starega vaškega jedra. Obnova pa je bila potrebna tudi zaradi varnosti, saj so bili obstoječi oporni zidovi okrog vaškega vodnjaka zgrajeni "na suho" iz grobo obdelanega kamna in so zaradi pritiska zemljine in vode na več mestih popustil. Obstajala je nevarnost, da se bodo dokončno porušili. Pod platojem je stari vodni zbiralnik, ki je narejen iz kamna in ilovice. V vodnjak so se stekale meteorne vode s streh okoliških hiš, zato so bile v preteklosti na platoju vgrajene kamnite kanalete, ki pa so bile pred desetletji odstranjene. Del kamnitih kanalet je še vedno shranjenih na platoju.

Na celotnem spremljajočem kulturnem programu prireditve ob dokončanju ureditve vaškega jedra v Vrhovljah so nastopali predvsem domačini »Repentaborci«. Tako so lahko udeleženci prisluhnili Mešanemu pevskemu zboru Repentabor, mladim glasbenikom iz Vrhovelj, Dola pri Vogljah in Vogelj, članoma društva Kraški šopek ter igralcema skeča Dragotu in Ani.