Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Odprtje Informacijskega centra Krasa
Natisni  Pošlji prijatelju
4.3.2011

V petek, 4. marca 2011 je v stari stavbi Občine Sežana potekalo slavnostno odprtje Informacijskega centra Krasa. Prvega izmed dvanajstih predvidenih infrastrukturnih členov je v verigo strateškega projekta KRAS-CARSO, financiranega iz Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007-2013, vpela Občina Sežana, vodilni partner projekta, ki je s preureditvijo dela pritličja vile Scaramanga zaključila konec januarja letošnjega leta.

Popotnico Informacijskemu centru Krasa, so zaznamovali (z desne proti levi) župan Občine Sežana, Davorin Terčon, predsednica Pokrajine Trst, Maria Teresa Bassa Poropat, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, dr. Boštjan Žekš, skrbnica projekta iz Skupnega tehničnega sekretariata v Trstu, Olga Abram, ter vodja projekta Katja Fedrigo.

 

Uvodni nagovor župana Občine Sežana, Davorina Terčona

Nagovor ministra za Slovence v zamejstvu in tujini, dr. Boštjana Žekša 


Nagovor predsednice Pokrajine Trst, Marie Terese Bassa Poropat 


Z leve proti desni dr. Boštjan Žekš, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Viktor Saksida, zbiratelj fosilov Krasa, Maria Teresa Bassa Poropat, predsednica Pokrajine Trst in Davorin Terčon, župan Občine Sežana

Informacijski center Krasa, katerega slavnostno odprtje je z melodijami o Krasu glasbeno obarval Aleš Hadalin, fotografsko pa Stojan Gorup z razstavo fotografij »Utrinki s Krasa« bo trajno gostil fosile Krasa iz zbirke Viktorja Sakside. 

 

Fosili Krasa iz zbirke Viktorja Sakside

Z izjemno lokacijo v prostorih stare stavbe Občine Sežana ter neposredni bližini sežanskega botaničnega vrta, bo Informacijski center Krasa prevzel vlogo povezovalca obstoječih ter nastajajočih čezmejnih struktur s poudarkom na njihovi koordinaciji ter tesnem sodelovanju. S pomočjo usklajenega načrta upravljanja bo v mrežo enovite prepoznavnosti teritorija Krasa povezal niti številnih do sedaj razdrobljenih sprejemnih centrov, naravnih in kulturnih zanimivosti ter drugih elementov, poleg tega pa s funkcionalnostjo svojih prostorov nudil sprejem najrazličnejšim dogodkom in prireditvam. Ker je z odprtjem, Informacijski center Krasa odprt Krasu in ljudem, velja obenem poudariti, da so k pisanju njegove nadaljnje vsebine vabljeni vsi, ki želijo s svojimi zamislimi, vizijami in predlogi prispevati k enotnemu delovanju kraškega teritorija ter enotni prepoznavnosti tako na lokalni, nacionalni ter svetovni ravni.