Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Predstavitev Kraškega pusta v Sežani
Natisni  Pošlji prijatelju
24.2.2011

Dne 24. februarja sta Občina Sežana in Organizacijski odbor Kraškega pusta v okviru programov čezmejnega sodelovanja predstavila 44. KRAŠKI PUST, ki bo od četrtka, 3. marca, do sobote 5. marca, potekal na Opčinah.

Kot je v svojem pozdravnem nagovoru povedal sežanski župan Davorin Terčon, je ta vesela prireditev že vrsto let ena od manifestacij, ki na Krasu združuje in povezuje veliko število ljudi (predvsem mladih), pri čemer je izredno pomembno prav povezovanje celotnega Krasa. Obenem je Kraški pust eden izmed projektov, ki povezuje številne lokalne skupnosti kar so s svojo prisotnostjo na današnji predstavitvi v Sežani potrdili številni predstavniki tako rekoč vseh obmejnih - tako slovenskih kot italijanskih - kraških občin.

Enako prepričanje je delil tudi župan občine Devin Nabrežina, Giorgio Ret (Italija), ki je prisotnim predstavil svoj pogled na Kraški pust kot enega od turističnih produktov, ki vsako leto na Kras privabi številne obiskovalce.

Dolgoletni organizator in duhovni vodja Kraškega pusta Igor Malalan je povedal, da se bo za letošnje nagrade potegovalo 8 vozov in 10 skupin mask. Kljub temu, da se vpliv gospodarske krize pozna tudi pri organizaciji Pusta, pa se njegov Organizacijski odbor trudi, da bi se tradicija praznovanja nadaljevala tudi v prihodnje.


Za posebno popestritev predstavitve sta s svojim sproščenim nastopom poskrbela letošnji pustni par: Kralj Karcebubi in Kraljica Filomena Kavka Prstopavka, ki jima z lansko zmago na openskem sprevodu, v skladu s tradicijo, pripada čast, da zastopata ves pustni imperij.

Članica pustnega odbora, Metka Šinigoj je predstavila pustni program, ki se bo pričel s četrtkovim prihodom, (3. marca, ob 17.30) kralja in kraljice s tramvajem na Opčine, nadaljeval s prireditvami v petek in zaključil s sobotnim sprevodom ob 14. uri.

Poleg predstavitve Beti Starc o sodelovanju zamejskih šol pri ustvarjanju pustne razstave, ki bo v času prireditve krasila openski tramvaj, je Ivan Žiberna, predsednik Razvojnega društva Merišče Merče, razkril skrivnost, zakaj se Merčanci Kraškega pusta udeležujejo nepretrgoma že sedem let.