Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

DARILNICA - praznično obarvan kraj za izmenjavo daril
Natisni  Pošlji prijatelju
2.12.2010

od 6. do 17. decembra 2010 v avli Kosovelovega doma (vhod nasproti sodišča)

V ponedeljek, 6. decembra, je v Kosovelovem domu v Sežani svoja vrata odprla Darilnica, prostor za druženje in menjavo daril. Občina Sežana bo na pobudo in v sodelovanju z društvom ENORA, oziroma ekipo za Nove rabe, ki je projekt že predstavila pred enim letom v Ljubljani, v sodelovanju še s Kosovelovim domom ter mladinskimi organizacijami: Društvom tabornikov Rod kraških j'rt Sežana, Skavtsko skupino Sežana 1, Klubom študentov Sežana ter Zavodom ŠTIP - Mladinskim centrom Podlaga, organizirala desetdnevno blagovno menjavo daril, katere namen je obiskovalce opozoriti na pretirano potrošniško razvado prazničnih dni in jih spodbuditi k razmišljanju o obdarovanju.

Darila bodo razstavljena kot umetniški izdelki, avtorska dela z zgodbo. Vsako darilo bo namreč opremljeno s svojim »certifikatom«, na katerega bo bivši lastnik zapisal kje, kdaj in od koga je darilo dobil, pa tudi zakaj ga zamenjuje.
Obiskovalci svoja darila lahko prinesejo v kotiček Kosovelovega doma vsak dan od 6. do 16.decembra med 15:00 in 20:00, ob vikendih pa med 9:00 in 20:00.

V petek, 17. decembra ob 17h bo dobrodelna dražba daril, ki bodo ostala.

Pred svečanim odprtjem, ki je bilo 6. decembra 2010 smo si lahko ogledali  prižiganje novoletnih lučk in lampiončkov, ki so jih izdelala društva in zavodi v občini Sežana v parku pred sodiščem v Sežani. Sledi toplo presenečenje!

Mesec december je glede oglaševanja in zapravljanja denarja najbolj specifično obdobje; mestni prostor je poln okrasja, ljudje prazničnega vzdušja, trgovine pa postanejo njihov duhovni hram. Ponudba je tako raznolika, da nakupovalna mrzlica ne preseneča. Prav ta pestrost pa se večkrat odraža v dolgočasnih in ponavljajočih motivih daril, ki nemalokrat pridejo v neprave roke. Zato je namen projekta ustvariti blagovno menjavo daril, ki nekomu niso dobro služila in jih zamenjati z darilom, ki bi bilo bolj primerno. Vse to naj bi spodbudilo k intenzivnejšemu razmišljanju o sami nematerialni vrednosti daril. Obdarovanje nenazadnje definira vedenjske vzorce in je pomemben del interakcije med ljudmi.


DARILNICA je projekt, namenjen vsem generacijam in želi spodbuditi k razmišljanju o obdarovanju, darilih, medsebojnih odnosih in opozarja na brezglavo potrošniško mrzlico decembrskih dni. Namen projekta je ustvariti blagovno menjavo daril, ki nekomu niso služila in jih zamenjati z drugim darilom.

Združeni narodi so določili z avgustom 2010 MEDNARODNO LETO MLADIH in s tem želeli spodbuditi energijo, domišljijo in pobude svetovne mladine pri premagovanju ovir, s katerimi se sooča človeštvo: od doseganja miru na svetu do ponovnega gospodarskega razvoja. Prav v tem duhu pa smo se odločili, da se projektu pridružimo in k sodelovanju povabimo mladinske organizacije v naši občini. Prav tako želimo s tem projektom naznaniti začetek Evropskega leta prostovoljstva, ki se začne z letom 2011.

Se nam boste torej pridružili in staro darilo zamenjali z novim in tako polepšali dan sebi in nekomu drugemu?

Darilnica skrbi torej za inovativen in predvsem praktičen pretok daril. 'Če imamo dovolj daril, ki si jih lahko izmenjamo, ni nobene potrebe, da bi kupovali nova.' Tako pravijo dekleta, ki so razvile idejo o Darilnici. Darila niso ovrednotena, zato lahko vsak prinese kar koli in prav tako lahko odnese kar koli. Pri tem pa nikomur ni treba seči v denarnico. Vsako darilo, ki bo priromalo v darilnico, bomo položijo v škatlo, ga lično zavili in postavili pod novoletno drevo. Pred tem pa darilo fotografiramo, da si lahko obiskovalci na posebni steni fotografij ogledajo, za kakšna darila lahko zamenjajo stvari, ki jih prinesejo v zamenjavo. Na fotografiji vsakega darila je zapisano, zakaj je bilo prinešeno v Darilnico, ne piše pa, kdo je (bil) njegov lastnik.
Nekateri sicer menijo, da ni sprejemljivo, če prejeto darilo podariš naprej, vendar se zdi, da je v praksi vedno več zagovornikov nasprotnega, še posebej, če je darilo za obdarovanca neuporabno, nepraktično ali pa ga celo že ima. Pomembno pa je, da se ne glede na to, ali nam je darilo všeč ali ne, zavedamo, da smo ga prejeli z najboljšim namenom.

Občina Sežana obenem sporoča, da bo del sredstev, ki bi jih porabila za novoletne čestitke, praznovanje ter županov novoletni sprejem, namenila za pomoč socialno ogroženim občanom.

                    

Foto: Maja Sedmak