Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Vaja evakuacije iz občinske stavbe
Natisni  Pošlji prijatelju
25.11.2010

»Na Upravni enoti v Sežani je prišlo do požara v kletnih prostorih. Ena oseba je ujeta v dimu in kliče na pomoč. Iz kleti se širi močan dim«, se je glasilo obvestilo zaposlenega na Upravni enoti dežurnemu v Centru za obveščanje v Postojni. Tokrat je na srečo šlo za vajo, ki smo jo zaposleni v občinski upravi Občine Sežana in na Upravni enoti izvedli z gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS Sežana).
Cilja vaje, ki je potekala v četrtek, 25. novembra 2010, med 9. in 10. uro, sta bila jasna – preizkusiti organiziranost in pripravljenost operativne enote ZGRS Sežana ter opraviti praktično usposabljanje za evakuacijo iz objekta za vse zaposlene v občinski upravi in na Upravni enoti.
Glede na to, da je obstajala nevarnost, da se bo požar hitro razširil po objektu, je bilo potrebno iz njega evakuirati vse zaposlene. Da bi vajo nekoliko približali realni situaciji, so gasilci ustvarili gost dim, ki je oteževal evakuacijo iz objekta, ter predvideli osem ujetih oseb v različnih delih stavbe. Iznos »poškodovane« z nosili, reševanje z lestvijo iz drugega nadstropja nove stavbe, uporaba dvigala za reševanje treh uslužbenk, ki so se skozi okno v drugem nadstropju zatekle na ravno streho objekta, ter pomoč na prosto še trem ujetim v stavbi – vse to so gasilci opravili z odliko.
Brez dvoma koristna izkušnja, katere namen je spodbuditi k razmišljanju o samozaščitnem obnašanju in v kateri so se nam gasilci znova dokazali, da so strokovno usposobljeni in opremljeni za delovanje v podobnih resničnih situacijah.