Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Evropski Teden mobilnosti v občini Sežana
Natisni  Pošlji prijatelju
21.9.2009

Slovenija se je letos osmič zapored pridružila pobudi, namenjeni spodbujanju in uveljavljanju oblik urbane mobilnosti. Letošnja tema je opozarjala na podnebne spremembe in na vse, kar ustvarja »klimo« mest: kakovost življenja, kakovost zraka, hrup, prometna varnost, kakovost javnih površin, socialna povezanost prebivalcev in na splošno - vzdušje v mestih.

Osrednja tema letošnjega tedna mobilnosti, ki je po vsej Evropi potekal od 16. do 23. septembra, je bila »Dobra klima v mojem mestu« in občina Sežana je s svojim prispevkom tudi letos aktivno sodelovala.

Klavdija Krznarič iz podjetja Sipronika d.o.o. je predstavila rezultate meritev, ki so bile opravljene na stacionarnih radarjih v občini Sežana – na državni cesti skozi vas Skopo in na Bazoviški cesti pri Ljudski univerzi Sežana. Stacionarni radarji pa so postavljeni tudi na križišču Partizanske ceste ob upravi podjetja Kraški Zidar, na ulici Jožeta Pahorja pri Vrtcu Sežana, in na državni cesti skozi vasi Majcni in Lokev.

Meritve radarjev, ki so bili postavljeni konec letošnjega marca, zadnje meritve pa so bile opravljene konec avgusta, so skozi vas Skopo naštele 161.000 prevozov, mimo stavbe Ljudske univerze pa 490.000. Najvišjo hitrost so izmerili v Skopem (7. maja ob 15.uri), in sicer 139 km/h, omejitev hitrosti pa je 50 km/h. Iz vseh podatkov je razvidno, da na tem področju približno 30 % voznikov upošteva omejitev, 70 % pa dela prekrške. Podobne rezultate je dal tudi radar pri Ljudski univerzi. Tam je hitrost omejena na 30 km/h, najhitrejši voznik pa je dosegel hitrost nič manj kot 99 km/h.

Kot zanimivost lahko dodamo še nekaj podatkov iz poročila Policijske postaje Sežana, kjer je zapisano, da je bilo na območju štirih občin (Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina in Komen) letos izmerjeno že 1.560 prekoračitev predpisane hitrosti, izdano 1.447 plačilnih nalogov, za 113 najhujših kršiteljev pa so podali predlog na sodišče. Vendar ugotavljajo, da je na našem območju prometna varnost na avtocesti boljša kot v preteklih letih, poslabšuje pa se v naseljih in izven njih.

Trajnostna mobilnost pomeni zagotavljanje učinkovite in enakopravne mobilnosti za vse. Z ukrepi prometne politike je potrebno zagotoviti, da je potreba po premikanju vsekakor zadovoljena, vendar ob nižjih stroških in manjših stranskih učinkih, manjšemu tveganju in manjši porabi naravnih virov. Tega se v občini Sežana tudi zavedamo, zavedamo pa se tudi dejstva, da smo vsi občani odgovorni za »Dobro klimo v svojem mestu« in vemo, da vsakdo lahko zanjo prispeva po svojih najboljših močeh.

Besedilo: Klementina Križman

Fotografije: Klavdija Krznarič