Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Ob dnevu Zemlje posajen mokovec
Natisni  Pošlji prijatelju
22.4.2009

Ob robu Botaničnega parka Sežana so ob dnevu Zemlje, 22. aprila 2009, sežanski župan Davorin Terčon, direktor Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU prof. dr Oto Luthar in direktor Komunalno stanovanjskega podjetja Sežana Boris Jakulin posadili drevo Mokovec.

Posaditev izbranega drevesa je imelo poseben pomen, saj je bilo prav to drevo v lanskem letu s strani Zavoda za gozdove, imenovano za drevo leta Primorske. Mokovec pa je poznan po temu, da je značilno drevo kraških planot, z bleščečimi temno zelenimi listi, po spodnji strani pokritimi z dlačicami. Bleščeča povrhnjica odbija močno sončno pripeko, svetla polst na spodnji strani pa liste varuje pred izgubo vode. Raste počasi, a je trdoživ. Spodnja stran listov je bela kot moka in, ko poleti zapiha veter, po privzdignjenih belih listih mokovec opazimo že na daleč. A ni zaradi mokaste beline listov mokovec mokovec. Ime je dobil zaradi plodov. Ko so bili hudi časi lakote, so ljudje plodove nabirali, jih na peči (ali v ohlajajoči se peči) posušili in suhe zmleli v moko. Kot primes krušni moki ali celo njen nadomestek so iz mokovčeve moke pekli sladkast kruh. Iz njegovih plodov pa lahko pripravimo tudi žganje ali slastno marmelado.

»Za to dejanje sem se odločil, ker je skupna skrb za okolje, naravo in zemljo, ki je v zadnjih časih zaradi človekovega početja vedno bolj ogrožena prav tako, pa se mi zdi prav, da začnemo naravi vračati, kar je njenega in kar ji je bilo vzeto«, je povedal Davorin Terčon.

Slavnostna posaditev drevesa Mokovec pa je bila uvod k predstavitvi izida Monografije Kras, ki je rezultat raziskav projekta Centra odličnosti F.A.B.R.I.C.A. Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU. Strategija trajnostnega razvoja sloni na dolgoletni tradiciji raziskovalnega dela z na novo izdelanimi smernicami prihodnjega razvoje Krasa.