Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

1. srečanje »Foruma županov kraških občin« v Lipici
Natisni  Pošlji prijatelju
16.4.2009

V četrtek, 16.aprila 2009,  je v Lipici potekalo 1. srečanje »Foruma županov kraških občin« ki sta ga organizirali občini Sežana in Zgonik. Srečanja se je udeležilo devet županov slovenskega in italijanskega Krasa ter drugi predstavniki lokalnih skupnosti.

Po uvodnem pozdravu sežanskega župana Davorina Terčona in župana občine Zgonik, Mirka Sardoča, je beseda potekala predvsem o skupnem sodelovanju in prizadevanju za razvoj celotnega območja Krasa, tako v gospodarskih kot v negospodarskih panogah. Kljub burni zgodovini, ki nas je zaznamovala, pa so bili prisotni enotnega mnenja, da se je pomembno zazreti v prihodnost ter skupaj pristopiti in se zavzeti, da bo Kras gospodarsko razvita pokrajina.

 

Razvoj turizma pa je zagotovo ena od panog, kjer je možno sodelovanje v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija 2007 – 2013 (CILJ 3 »Evropsko teritorialno sodelovanje«), saj je Kras s svojimi naravnimi znamenitostmi, kraško arhitekturo in kulinariko zagotovo svojstvena in specifična pokrajina.

Ob koncu srečanja pa je bil sprejet dogovor, da se bodo tovrstna srečanja »Forum županov kraških občin« nadaljevala tudi v prihodnje, tako je naslednje srečanje predvideno v občini Zgonik.