Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Obisk ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije
Natisni  Pošlji prijatelju
11.3.2009

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič je 11. marca 2009 obiskal občino Sežana. Na Visokošolskem središču Sežana se je srečal s sežanskim županom Davorinom Terčonom, poslancem v DZ Miroslavom Klunom, rektorjem Univerze na Primorskem dr. Radom Bohinjcem, predstavnikom Visokošolskega središča Sežana, predstavnikom podjetja Inkubator d.o.o. Sežana in drugimi predstavniki občine Sežana.


Župan je ministru predstavil načrte, ki jih imajo na področju višjega in visokega šolstva v občini Sežana, pri čemer je še posebej izpostavil načrtovanje študijskega programa gradbeništva in urbanizma, v okviru Univerze na Primorskem. Eden od dolgoročnih načrtov občine Sežana, je razvoj kampusa, ki bi postal študijsko in raziskovalno središče. Minister je podprl razvoj visokega šolstva v Sežani in ocenil, da gre za »velik projekt, katerega se v občini lotevajo postopno, kar je dobra podlaga za uresničitev projekta v prihodnosti ter tako umestitev Sežane med eno od študijskih destinacij v Sloveniji.«

Direktor visokošolskega središča Danijel Božič je na srečanju z ministrom izpostavil problem neurejenega statusa študentov višjih šol, ki je bistveno drugačen od statusa študentov visokih šol ter problem financiranja visokega šolstva dislociranih posameznih fakultet.
Minister je napovedal spremembe uredbe o financiranju visokega šolstva, za katero bo ministrstvo v kratkem oblikovalo posebno delovno skupino, ki se bo lotila reševanja te problematike, katere namen bo poskrbeti tudi za izenačevanje statusa višješolskih študentov z visokošolskimi, saj po dosedanji zakonodaji prvi niso upravičeni do subvencij za bivanje.

»Trenutni sistem enači finančni vložek za študenta, ki študira na fakulteti v Ljubljani, in tistega, ki je na dislocirani enoti v Sežani, zato mora razliko pokrivati občina. Skupaj z ostalo podporo prispeva za Visokošolsko središče več kot pol milijona evrov letno« ugotavlja Terčon.

Minister Golobič je ob koncu obiska poudaril, da so načrti občine Sežana na področju razvoja visokega šolstva zelo ambiciozni. »S tem kar so mi predstavili v Sežani sem zelo zadovoljen, saj gre za vsebine, ki imajo svojo težo,« je dejal minister. »To je dober obet za akademsko prihodnost. Država je zainteresirana, da se razvijajo kvalitetni študijski programi na zdravih temeljih.«