Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Obisk pri najstarejši občanki
Natisni  Pošlji prijatelju
4.11.2008


Dne 3. novembra je Karolina Mahnič iz Brestovice pri Povirju praznovala svoj 104. rojstni dan. V znak spoštovanja do naše najstarejše občanke sta jo s šopkom cvetja in simboličnim darilom na njenem domu v Brestovici pri Povirju obiskala župan Davorin Terčon skupaj s sodelavci in Franko Uršič, predsednik Krajevne skupnosti Povir.

Kot ena izmed devetih otrok je bila Karolina Mahnič rojena leta1904 v Gorenjah pri Divači. Trije otroci so že majhni umrli, ostali pa so trije fantje in tri dekleta. Tik pred koncem prve svetovne vojne, ko je bila stara štirinajst let, je izgubila očeta. S svojim znanjem, ki si ga je pridobila kot izšolana šivilja, je pomagala družini, saj je takrat družina brez očeta prestajala težke čase in je kakršenkoli kos obleke prišel prav.

V Brestovico se je primožila pri enaindvajsetih letih. Mlademu paru so se rodili štirje otroci, najprej Vida, nato Erna, za njo Rado in nato še Dragica. Preživljali so se v glavnem s kmetovanjem, kasneje pa tudi s prodajo mleka v Trst.

Med vsakodnevnim bojem za kruh in družino je zamenjala pet zastav: avstro-ogrsko, italijansko, nemško, jugoslovansko in slovensko. In zdaj je k slovenski dodala še evropsko.
Preživela je obe svetovni vojni in če jo je prva svetovna vojna zaznamovala zlasti s pomanjkanjem hrane in revščino, jo je druga tudi z izgubami dragih oseb, saj je izgubila dva brata.


Ponosna je na svoje otroke, saj z njimi ni imela težav. Radi so se učili in šli so, kamor so si želeli. Najstarejša hči si je ustvarila dom v Zagrebu, druga v Šempetru pri Gorici, najmlajša pa v Divači. Sin Rado je ostal doma in kot pravi sama, ji je z snaho Štefko največji blagor, saj na njena stara leta zgledno skrbita zanjo. Dom upokojencev je beseda, ki je v njihovi hiši prepovedana. Seveda pa ne gre pozabiti na štiri vnuke in sedem pravnukov, ki poskrbijo, da Karolini nikoli ni dolgčas.

In kratek namig, kako doseči to zavidljivo starost: »Delo. Garanje. Včasih ni bilo strojev, zato smo vse delali na roke. Tudi po dve rjuhi listja sem vlekla domov na kulečki,« svetuje Karolina.

Sedaj seveda takih del ne zmore več, je pa še do pred dvema lotoma zelo rada kvačkala. Zelo rada bere. Najraje ima kmečke romane, ki jih snaha in sin prinašata iz sežanske knjižnice, kjer ima najstarejši kartonček.

In kaj bi še lahko dodali? Vse najboljše, draga Karolina, predvsem zdravja, ki naj Vam kot dober prijatelj v vseh teh letih zvesto stoji ob strani.