Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Čezmejno sodelovanje med Trstom in Sežano
Natisni  Pošlji prijatelju
19.7.2008

19. julija 2008 sta predsednica Pokrajine Trst, ga. Marija Teresa Bassa Poropat in župan občine Sežana, Davorin Terčon, podpisala pismo o nameri v okviru skupnega sodelovanja pri projektu za čezmejne prometne povezave med občinama Trst in Sežano.

Projekti zajemajo področje avtobusne povezave, primestne železniške povezave ter ureditev in izboljšanje cestnih povezav na mejnem prehodu Fernetiči.

Avtobusna povezava med mestoma Sežana in Trst, za katero bosta skrbeli slovenski in italijanski prevoznik, bo poskusno zaživela v letošnji jeseni, poskusno pa bo linija vozila do konca leta. Avtobusi bodo šestkrat na dan vozili na relaciji Sežana - Trst, cena avtobusne vozovnice pa je simboličen 1,00€.
V železniškem prometu naj bi izkoristili do sedaj slabo obremenjeno železniško omrežje in tako z lokalno železniško povezavo povezali mesto Trst z njegovo okolico vse od Milj do Sežane, v naslednjih fazah pa tudi z letališčem Ronchi in drugimi istrskimi občinami.

Sodelovanje med Sežano in Trstom pa naj bi izboljšalo tudi cestne povezave na mejnem prehodu Fernetiči. Na območju, kjer je bil do decembra lani mejni prehod, se namreč ne stikata ne avtocesti ne državni cesti obeh držav. V Sloveniji se državna cesta konča na avtocesti, v Italiji pa se avtocesta konča na državni cesti. Z upravljavci cest, tako s slovenskimi kot tudi italijanskimi, že potekajo pogovori, kako speljati potek cest, da bi bil promet bolj tekoč.

Kot je dejala predsednica Tržaške pokrajine Maria Teresa Bassa Poropat, želi Pokrajina Trst s to potezo spodbuditi kakovost gospodarske in družbene integracije našega prostora. Zamisel, ki mora presekati še nekaj tehničnih vozlov, pa je podkrepljena z željo, da bi ta načrt gladko stekel. Moči bodo usmerjene tudi v pridobitev sredstev, ki jih tovrstnim projektom namenja tudi Evropska Unija.

»Podpis pisma o nameri načrtuje konkretne in nedvomno koristne ukrepe. Z njihovo realizacijo bi se življenje v tem prostoru normaliziralo. Vse to pa delamo zato, da bo naša prihodnost srečnejša kot preteklost«, je še poudaril župan občine Sežana Davorin Terčon.