Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Predstavljamo nove pridobitve v Občini Sežana
Natisni  Pošlji prijatelju
17.6.2008

V nadaljevanju vam želimo predstaviti nove pridobitve v Občini Sežana:

VODOVOD BRESTOVICA PRI POVIRJU

Izgradnja objekta Vodovod Brestovica pri Povirju je le eden od načrtov razvojnih programov Občine Sežana za obdobje 2007-2010. Investicija, ki se je pričela v letu 2007, je obsegala izgradnjo 1.424 m primarnega in 556 m sekundarnega vodovodnega omrežja v premeru 100 mm ter izvedbo individualnih priključkov do stanovanjskih objektov. Trasa primarnega vodovodnega omrežja v večjem delu poteka ob glavni dostopni javni poti in sicer od jaška avtocestnega priključka do vasi Brestovica.

Investicija Vodovod Brestovica pri Povirju je vključevala tudi izgradnjo hidrantnega omrežja (postavitev enega hidrantnega omrežja in postavitev enega hidranta za požarno varnost).

Obstoječi podporni zidovi, poleg katerih poteka trasa vodovoda, so bili v slabem stanju že pred pričetkom del. Ker so zaradi izkopa trase vodovoda utrpeli še dodatne poškodbe, jih je bilo potrebno sanirati. Njihova sanacija je potekala v dolžini 120 m.


Po končanih delih izgradnje vodovodnega omrežja in sanacije podpornih zidov je bilo izvedeno asfaltiranje cestnih površin v obsegu 4.780 m². Asfaltiranje cestnih površin je potekalo tako na trasi primarnega kot tudi na trasi sekundarnega omrežja. Investicija izgradnje Vodovoda Brestovica pri Povirju je v celoti zaključena. Tako je omogočen priklop vseh objektov na vodovodno omrežje, kar pomeni povečano varnost objektov in ljudi.

 

UREDITEV VAŠKEGA JEDRA V VELIKEM DOLU

Veliki Dol je vasica v naši občino, s 156 prebivalci, sredi katere so baročna cerkev sv. Jakoba iz leta 1700, zvonik in ura, pa lepo ohranjena spahnjenca, krita s škrlami.
Vaška štirna in spomenik sredi vaškega jedra ne samevata več. Na željo krajanov se je, s pomočjo občinskega proračuna občine Sežana, v preteklih mesecih sezidalo avtobusno postajališče s čakalnico, uredil se je ekološki otok ter tlakovani pločnik. Kamnito korito pa dopolnjuje javna vodovodna pipa.


Dolgoletna tradicija v vasi je, da za prvi maj postavljajo mlaj. V ta namen je vgrajena betonska cev. Poleg cevi je postavljen tudi drog za zastavo.

 

PARK LENIVEC

Zavedamo se dejstva, da v Sežani včasih primanjkuje prostih parkirnih mest, vendar se tudi zavedamo, da je pogled na naravo veliko lepši.
Ker nočemo živeti v okolju, kjer nas obkrožajo le betonski objekti, smo se na občini Sežana odločili urediti park, čeprav so nekateri zagovarjali tudi drugačne načrte.

 

Ureditev je izvedlo Komunalno stanovanjsko podjetje Sežana. Hortikulturno zasaditev je uredilo Hortikultura d.o.o.

 

PRENOVLJENA FONTANA

Sežanska Fontana je bila postavljena ob občinskem prazniku leta 1984. Avtor idejne zasnove projekta je bil Matjaž Garzarolli.
V letošnjem letu potekajo obnovitvena dela, ki zajemajo obnovo celotnih stopnic in tlaka, z namestitvijo kovinskih stebričkov in ograje. Imena vseh, ki so sodelovali pri izgradnji vodovoda od Brestovice pri Komnu do Sežane in so vpisana na obodu stopnic, pa bodo ostala nedotaknjena.


Stopnice iz kamna plavega toka bo zamenjal avtohtoni »štokan« repenski kamen, ki je odpornejši ob prejšnjega.
Fontana pa bo še vedno imela sistem obstoječega kroženja vode ter tudi pipo s pitno vodo.Besedilo: Klementina Križman
Slike: Janko Mahnič