Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Z 11. majem bo ponovno stekel javni potniški promet
Natisni  Pošlji prijatelju
7.5.2020

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je na vladni novinarski konferenci napovedal, da se v Sloveniji v ponedeljek, 11. maja, po osmih tednih spet odpira javni potniški promet. Avtobusni in železniški potniški promet se po njegovih besedah od ponedeljka sicer še ne bo izvajal v takšnem obsegu kot pred epidemijo novega koronavirusa. Za zaščito potnikov in voznikov bodo veljali posebni ukrepi.

Izvajalci morajo tako upoštevati priporočila NIJZ. Ta med drugim predvidevajo fizične pregrade za zaščito potnikov in voznikov avtobusov. Vgradnja dodatne opreme zahteva določen čas, zato vlada predvideva prehodno obdobje, ko bodo potniki vstopali v vozilo samo na zadnjih vratih, da ne bo prišlo do stika med voznikom in potniki. Potrebno bo spoštovanje metra in pol varnostne razdalje, vsi potniki bodo morali obvezno nositi maske, ob vstopnih vratih bodo nameščena tudi razkužila za obvezno razkuževanje rok, kar je priporočljivo tudi pri izstopu. Na koncu vožnje bo potrebno vozila prezračila in razkužila.

Tako kot na avtobusih, si bo potrebno tudi ob vstopu v vlak obvezno razkužiti roke. Z nalepkami bodo označena vrata, kjer bo možen vstop oz. izstop. Število sedežev in stojišč v vlaku bo omejeno, kar bo zagotavljalo ustrezno varnostno razdaljo med potniki, prav tako pa bo nujna tudi uporaba zaščitne maske.

Za vprašanja v zvezi s ponovnim uvajanjem potniškega prometa je na Ministrstvu za infrastrukturo vzpostavljena telefonska številka 01 478 85 12.