Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Zapiranje meja
Natisni  Pošlji prijatelju
16.4.2020

Spoštovani,

razmere v Trstu in Furlaniji Julijski krajini so zaradi naraščanja okužb s koronavirusom zaskrbljujoče. V zadnjih dneh se na Občino Sežana obrača vse več posameznikov s predlogi, da se prepreči prehajanje slovensko italijanske meje. So pa tudi posamezniki, ki Občini očitajo, da po letih prostega prehoda ponovno zapira meje. Na Občini Sežana razumemo oboje.

Nevarno širjenje koronavirusa žal narekuje tudi odločitve, ki bi bile v drugačni situaciji nepredstavljive. Fizično zaprtje kmetijskih mejnih prehodov ni izraz samovolje Občine, pač gre za izvrševanje ukrepov, ki veljajo za celotno Republiko Slovenijo. Razmere niso prijetne, zato vse skupaj pozivamo k strpnosti. Potrebno je poudariti, da vsakdo, ki nam ni poznan, še ne predstavlja grožnje.

Na Občini Sežana konstantno spremljamo dogajanje v Trstu, na območju italijanskega dela Krasa in na sploh v Republiki Italiji. Župan David Škabar si s predstavniki sosednjih občin vsakodnevno izmenjuje informacije.

Kljub temu, da je koronavirus ponovno »postavil mejo« med prijateljskimi skupnostmi, pa pristnih vezi in dobrih odnosov ne more pretrgati. To misel s sežanskim županom deli tudi Tanja Kosmina, županja Občine Repentabor, ki je pred kratkim za Primorski dnevnik povedala, da razume zaskrbljenost in podpira izvedene ukrepe na slovenski strani.