Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Novi koronavirus SARS-COV-2 in živali
Natisni  Pošlji prijatelju
8.4.2020

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporoča, da zaenkrat ni dokazov, da bi se okužba z novim koronavirusom prenašala preko domačih ali hišnih živali oziroma živil živalskega izvora, kar ugotavljajo tako Evropski center za nalezljive bolezni (ECDC), kot tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Svetovna organizacija za zdravje živali (OIE).

Kljub temu pa organizacije ljudem svetujejo, da v stiku z živalmi upoštevajo splošne higienske ukrepe (redno umivanje rok z milom, izogibanje dotikanja oči, nosu ali ust, izogibanje stikom s potepuškimi živalmi, itd.).

Na OIE so bili prijavljeni posamezni primeri okužb z novim koronavirusom pri živalih, za katere pa je bilo ugotovljeno, da so izolirani primeri. V svetu potekajo številne študije o tem, ali in kakšno vlogo lahko imajo hišne živali pri prenosu COVID-19. Ker vloga živali pri širjenju bolezni ni dokazana, OIE sporoča, da ni potrebe po vpeljevanju kakršnihkoli ukrepov glede hišnih živali, s katerimi bi lahko ogrozili njihovo dobrobit.

Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin stanje spremljajo in bodo, v kolikor se pojavijo nova dejstva, o tem sproti seznanjali splošno in strokovno javnost.

Priporočila za lastnike ljubiteljskih vrst živali najdete tudi na spletnih straneh Veterinarske fakultete ter Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) .