Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Sezonska delovna sila in prehajanje slovenske meje, Obvestilo na mejnih prehodih za slovenske in tuje državljane, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine
Natisni  Pošlji prijatelju
4.4.2020

Sezonska delovna sila in prehajanje slovenske meje

Uporabljati se je začel Protokol obravnave slovenskih državljanov in tujcev, ki vstopajo v Republiko Slovenijo v času epidemije COVID-19, ki velja tudi za tuje delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskega opravljanja del. Določbe Protokola veljajo za mejne prehode na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranji strani meje Republike Slovenije. Protokol predpisuje postopek za prihod v Slovenijo (prehod meje in kontrolnih točk) za zdrave slovenske državljane in tujce, ki niso v tranzitu in niso dnevni migranti.

Ob prihodu na mejo osebe Policija evidentira (popiše) in jih ob prehodu meje opremi z informacijami o štirinajstdnevni dnevni karanteni.

Podatki o osebi, ki jih Policija zapiše so:

·        ime in priimek,

·        rojstni datum,

·        stalni naslov bivanja,

·        začasni naslov bivanja, kjer bo oseba nastanjena za čas sezonskega dela.

Vsak posameznik prejme na naslov (v primeru sezonskih delavcev začasni naslov, kjer bodo nastanjeni) odločbo o karanteni.

Osebe z bolezenskimi znaki policija na mejnem prehodu popiše in opremi z navodilom za takojšnjo obvezno vzpostavitev telefonskega stika z izbranim zdravnikom ali službo nujne medicinske pomoči.

Najemnikom tuje sezonske delovne sile in organizatorjem prevozov teh delavcev se svetuje, da vse podatke, ki jih policija potrebuje za popis pri prehodu meje, pridobijo že vnaprej. S tem bo olajšano delo pristojnih na meji in omogočeno posredovanje odločb o karanteni že ob prehodu meje.Obvestilo na mejnih prehodih za slovenske in tuje državljane, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine*

*Navodilo ne velja za delovne migrante in osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Republiko Slovenijo ali so v tranzitu, ter osebe, ki potujejo čez Republiko Slovenijo v drugo državo v istem dnevu. Navodilo velja za delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskega opravljanja del. Navodilo se nanaša na cestne in železniške mejne prehode, pa tudi za letališče in  pristanišče. 

V Sloveniji je po vrnitvi iz tujine za zdrave osebe zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija.              Ukrep velja od 4. aprila 2020 od 6. ure zjutraj.

1. Če ste zdravi, bomo vaše podatke posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki bo za vas predlagal karanteno na stalnem ali začasnem naslovu v obdobju 14 dni od prihoda v Slovenijo. Ministrstvo za zdravje bo na predlog NIJZ izdalo karantensko odločbo, ki jo boste skupaj z navodili prejeli po pošti priporočeno na stalni ali začasni naslov.

Do doma ali lokacije bivanja v času karantene se odpeljite po najkrajši poti in brez ustavljanja. Do prejema odločbe se izolirajte (ostanite doma in se izogibajte stikom z drugimi). Če kaj potrebujete iz trgovine, naj vam to dostavijo bližnji oziroma prosite za pomoč Rdeči križ/Civilno zaščito. Za neupoštevanje navodil je predvidena denarna kazen v znesku 400 evrov. 

2. Če pri sebi opažate bolezenske znake, značilne za okužbo z novim koronavirusom (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje), se takoj izolirajte (prekinite stike z drugimi ljudmi) in obvezno pokličite izbranega zdravnika ali urgentno službo, tam, kjer živite. Po presoji zdravnika boste v izolaciji na domu ali v bolnišnici.

3. Če na vašem stalnem ali začasnem naslovu ni ustreznih pogojev za karanteno ali izolacijo (npr. nimate možnosti bivanja v lastni sobi ali si gospodinjstvo delite z osebo/-ami, ki jih zaradi njihovega zdravstvenega stanja COVID-19 najbolj ogroža), o tem takoj obvestite mejno policijo, da bo s Civilno zaščito za vas zagotovila ustrezno nadomestno lokacijo v zato določenih hotelskih objektih. Karantensko odločbo in navodila boste prejeli pred nastanitvijo oz. ob njej na tej lokaciji.

 

Navodilo za potnike: https://www.gov.si/assets/vlada/Koronavirus-zbirno-infografike-vlada/Navodilo-za-potnike.pdf