Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

V Korotanu na Dunaju so odprli sobo, posvečeno lipicancu in Lipici
Natisni  Pošlji prijatelju
13.12.2019V slovenskem znanstvenem in kulturnem središču Korotan na Dunaju so v petek, 13. decembra, odprli sobo, posvečeno lipicancu in Kobilarni Lipica. Soba je prve goste sprejela že naslednji dan. Tako se bosta lepota in eleganca lipicancev dotaknili gostov Korotana ter jih povabili k doživetju Krasa in Lipice, ki bo v prihodnjem letu praznovala 440. obletnico.

Svečani dogodek je potekal z roko v roki z Božičnico Korotana ob prisotnosti ministra za Slovence po svetu Petra J. Česnika. Minister Česnik je ob tem poudaril pomen lipicanca in Lipice: »Lipica je svetovni pojem. Lipicanec pa ni samo konj, ampak simbol konjereje.«

V prihodnjem letu bosta Kobilarna Lipica in lipicanec praznovala 440. obletnico. Ob tej priložnosti bo lipiški hotel Maestoso dobil novo podobo. Z unikatnim interierjem bo goste popeljal v svet konj in konjeništva ter tako ponesel ime Lipice po svetu. Obenem bosta prenovljena tudi bazenski in welness kompleks, je pojasnil predsednik Nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. Marko Drofenik, ki se je včerajšnjega večera udeležil skupaj z direktorjem Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o. Matejem Osetom.

Ker sta Kras in Lipica tesno povezana in zgodbo o uspehu najbolje pišeta skupaj, je zbrane na Dunaju nagovoril tudi župan Občine Sežana David Škabar. S kamnoseškimi izdelki je Kras predstavil kamnoseški mojster Jernej Bortolato, član Nadzornega sveta Holdinga Kobilarna Lipica, d.o.o.. Večer pa je bil obenem priložnost za predstavitev žlahtnega terana iz kleti Vinakras in kraškega pršuta.

Veleposlanica Republike Slovenije na Dunaju, mag. Ksenija Škrilec, je direktorju Korotana mag. Antonu Levsteku čestitala za pobudo za poimenovanje sob po znanih Slovencih in dediščini Slovenije. Fotografije za opremo sobe, posvečene lipicancu in Lipici, so namreč delo priznanega fotografa Joca Žnidaršiča, ki je v objektiv fotoaparata zajel lepoto in eleganco lipicancev v svobodi narave.

Študentski dom in hotel Korotan je zasnoval arhitekt Boris Podrecca, podobo sobe, posvečene lipicancu, pa arhitekt Edi Koraca, ki je zasnoval tudi sobe, posvečene glasbeniku Hugu Wolfu, čebelarju Antonu Janši, pravniku, sociologu, politiku in pedagogu dr. Andreju Gosarju ter književniku Ivanu Cankarju.

Cankarjeva soba je prve goste sprejela na začetku decembra, lipicancu in Lipici posvečena soba št. 103 pa je prve goste sprejela že v soboto. Želimo si, da bi v prihodnjih letih sobo v Korotanu dobil še kdo od velikih imen Krasa.


zbrane na Dunaju nagovoril tudi župan Občine Sežana David Škabar