Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Poklon Leandru Peganu
Natisni  Pošlji prijatelju
28.8.2019Občina Sežana se je ob letošnjem občinskem prazniku, v sredo, 28. avgusta 2019, s postavitvijo doprsnega kipa v Parku pri starem gradu, v neposredni bližini Glasbene šole Sežana, poklonila Leandru Peganu, navdihovalcu, ustvarjalcu, kapelniku, glasbeniku, pedagogu in ravnatelju. 3


Pobudo za postavitev kipa je Občini Sežana že pred časom podala njegova družina, saj je Leander Pegan v Sežani ustvaril navdihujočo glasbeno pot kot ravnatelj glasbene šole od leta 1989 pa vse do svoje upokojitve in tudi kot dirigent več godbeniškim in pihalnim sestavom.Kot je v svojem nagovoru izpostavil župan David Škabar, se Sežana Leandra Pegana spominja kot predanega ravnatelja, ki je glasbeno šolo dvignil na visoko raven, odločnega kapelnika, spoštovanega glasbenega pedagoga, iskrivega ustvarjalca in prepričljivega navdihovalca. Predvsem pa kot velikega človeka in pomembnega ambasadorja kraške kulture doma in po svetu.Anton Baloh, direktor direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo, je spregovoril o Peganovi zagnanosti in vztrajnosti.Ivo Bašič, ravnatelj sežanske glasbene šole, pa je v ganljivem podoživljanju njunega dolgoletnega sodelovanja poudaril mentorjevo strokovno, hudomušno in človeško plat.

Program slovesnosti so oblikovale Kraška pihalna godba iz Sežane, Vrhovska pihalna godba in Godbeno društvo Viktor Parma iz Trebč, v katerih je Pegan vihtel svojo taktirko.


Skupaj z županom sta kip, ki ga je izdelal Peganov vnuk Voranc Kumar, slovesno odkrili njegovi sestri Alenka Saksida in Majda Pavlin.