Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Vse poti vodijo … v Štorje
Natisni  Pošlji prijatelju
7.9.2019Na tradicionalni prireditvi »Vse poti vodijo domov«, ki se že nekaj let v okviru občinskega praznovanja odvija prvo septembrsko soboto v Štorjah, je bilo letos še posebej slovesno. V sklop prireditve je bilo namreč vključeno tudi odprtje Galerije kamna v štorskem Zadružnem domu.

Pobudo za postavitev razstavnega prostora je že pred leti podal svet Krajevne skupnosti Štorje, v zavedanju, da imajo med krajani človeka, ki ima v lasti bogato zbirko kamnov. Domačin Gabrijel Jeram, ki je svoje življenje posvetil zbiranju in proučevanju kamnov, kamnarske in kamnoseške dediščine, je namreč v desetletjih zbiranja vzorcev iz vseh še delujočih in predvsem opuščenih kamnolomov na območju Krasa, nabral in popisal neprecenljivo zbirko. Občina Sežana je predlogu krajevne skupnosti prisluhnila in za galerijo namenila prostor v nekdanji trgovini ter zagotovila sredstva za opremo, krajevna skupnost pa je poskrbela za njegovo obnovo.Štorci so vaški praznik in odprtje galerije obogatili s kulturnim programom, v katerem so z recitacijami, glasbeno in plesno točko nastopili štorski otroci, zaplesale so članice ženske plesne skupine Štorovke, s Štorsko kroniko pa je zbrane nasmejal Bojan Podgoršek. Posebno noto so prireditvi dodali glasbeni gostje, člani pevske skupine Studenec iz Pivke.

Bogatemu kulturnemu programu v dvorani je sledilo odprtje Galerije kamna. Po simboličnih udarcih v kamen s kamnoseškim kladivom, se je sežanski župan David Škabar zahvalil Gabrijelu Jeramu za njegovo delo in dodal, da galerija kot nov turistični produkt ponuja tudi novo priložnost za promocijo kraškega kamna in naše bogate dediščine.

V prostorih, ki še zdaleč niso dovolj veliki za več kot 160 vrst doslej zbranih vzorcev kamna, je  Gabrijel Jeram kot velik ljubitelj kamnoseške dediščine razstavil tudi nekaj kamnitih izdelkov, kamnarsko in kamnoseško orodje ter geološko karto Krasa. Kot zanimivost je na ogled postavil tudi zbirko v stavbo slovenskega parlamenta vgrajenih kamnov.