Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Koncert kazahstanske glasbene skupine v Sežani
Natisni  Pošlji prijatelju
17.10.2019V četrtek, 17. oktobra 2019, sta David Škabar, župan Občine Sežana in Veleposlanik Republike Kazahstan za Republiko Slovenijo, nj. eksc. Kairat Sarybay v Sežani gostila koncert glasbene skupine »Steppe Sons – Sinovi stepe« iz Kazahstana.

Večer je bil posvečen prijateljstvu, ki temelji na skoraj osem desetletij dolgi zgodbi o človečnosti ter sočutju prebivalcev male vasice Povir. Na njihovi nesebični skrbi za ranjenega kazahstanskega vojaka in prizadevanju za njegov dostojen pokop konec leta 1943. Ter na globokem spoštovanju do Kasseja Sebera, katerega grob v vseh 76 letih ni bil nikoli osamljen.

V zahvalo za dolgoletno skrb in spoštljiv odnos je Kazahstansko veleposlaništvo v sodelovanju z Občino Sežana že drugo leto zapored pripravilo slovensko-kazahstanski večer, ki je rezultat medsebojnega spoštovanja in pozornosti, pristnih odnosov in prijateljstva.
 
Po nagovorih gostiteljev se je prireditev nadaljevala v ritmih tradicionalne in sodobne glasbe   kazahstanske etno-jazz skupine Steppe Sons - Sinovi stepe, kjer so skozi strune dombre, kobyza in zhetigena odmevali očarljivi zvoki velike stepe. Skupina igra novo zvrst glasbe, imenovano MEJ - moderni etno jazz, v kateri se na sodoben način prepletajo kazahstanske tradicionalne narodne melodije in jazz. Za to zvrst glasbe je značilno, da ni dodanega elektronskega zvoka, zaznati je mogoče le čisti zvok ljudskih instrumentov. Repertoar skupine je bil sestavljen iz avtorskih skladb, skladb pomembnih kazahstanskih skladateljev in klasičnega jazza. 

Nadarjeni glasbeniki, ki so v sklopu koncerta zaigrali na približno trideset kazahstanskih tradicionalnih inštrumentov, so duh velike stepe in njenih ljudi prenesli tudi navdušenemu občinstvu v Sežano.