Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Mladi v Sežani s konkretnimi predlogi po posvetu Heroji furajo v pižamah
Natisni  Pošlji prijatelju
5.11.2019Projekt Zavoda VOZIM, Zavarovalnice Generali in Toyote Slovenija se po odličnem sprejemu v prejšnjih letih širi v nove regije in vključuje nove občine, ki bodo deležne celostnega pristopa k reševanju problematike rabe alkohola in voženj pod vplivom alkohola. Tokratni posvet v Sežani je Zavod VOZIM organiziral v sodelovanju z Mladinskim centrom Podlaga, ki se je aktivno pridružil projektu ter k sodelovanju pritegnil Občino Sežana in tukajšnji šolski center. 
Problem dostopnosti alkohola in drugih psihoaktivnih snovi, izziv zmanjšanja pitja alkoholnih pijač med mladimi, vožnje pod vplivom alkohola, nedostopnosti lokalnih prevozov predvsem med vikendi ter oddaljenost mladih od centrov dogajanja, so spodbudili iniciativo za manj voženj pod vplivom alkohola »Heroji furajo v pižamah«. Ta je udeležence na posvetu in delavnicah spodbudila k iskanju kreativnih rešitev, kako uspešno reševati omenjeno problematiko.
David Škabar, župan Občine Sežana, ki je uvodoma pozdravil zbrane, je poudaril pomembnost tovrstnih iniciativ in se zahvalil za priložnost aktivnega sodelovanja v projektu. Preventivne akcije na področju prometne varnosti dojema kot zelo pomembne, poudaril pa je predvsem to, da alkohol na cesto absolutno ne sodi. »Danes sem prisoten na omenjenem posvetu v dveh vlogah in sicer kot starš in kot nekdo, ki je soodgovoren za varnost na cestah v lokalnem okolju«, je zaključil.
Zbrane, predvsem mlade iz ŠC Srečka Kosovela Sežana, so nagovorili strokovnjaki iz področja alkohola in prometa. Predstavnica Nacionalnega inštituta za javno zdravje, dr. Maja Roškar, je mladim predstavila dejstvo, da varnega pitja alkohola ni, je zgolj bolj ali manj tvegano. Poudarila je, da alkohol škoduje razvoju možganov, ki se razvijajo do 25. leta, zaradi česar je pitje alkohola med mladimi iz čisto biološkega vidika še posebej problematično. Ga. Vesna Marinko, v.d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa je opozorila na to, da imajo mladi vozniki manj izkušenj, več so na cestah ob vikendih, večja je potreba po dokazovanju in upiranju družbenim normam, zato so tudi najbolj ranljivi udeleženci v cestnem prometu. G. Robert Kralj iz Policijske postaje Sežana se je s statistiko osredotočil na omenjeno in okoliške občine, kjer je izpostavil, da se je število prometnih nesreč z udeležbo mladih v zadnjih letih precej zmanjšalo. Ob tem je opozoril, da ne glede na vse, »po res majhnih številkah udeleženih otrok v prometnih nesrečah, ta številka zelo poskoči prav v starosti od 18 do 24 let, ko postanejo mladi samostojni udeleženci prometa«. Nadalje je zbrane nagovoril poveljnik Zavoda za gasilsko in reševalno službo Sežana, g. Blaž Turk. S prikazom videa hude prometne nesreče leta 2016 na avtocesti pri Razdrtem je opozoril na pomen pravilne varnostne razdalje ter prilagajanja hitrosti voznim razmeram. Vodja mladinskih programov v Mladinskem centru Podlaga, ga. Urška Milač pa je zaključila z izsledki fokusnih skupin z mladimi, ki so jih opravili nekaj tednov pred posveti, kar je predstavljalo dobro iztočnico za delavnice, ki so sledile.
Slušateljem so najbolj dale misliti besede ambasadorjev Zavoda VOZIM, ki sta zaradi prometne nesreče in trenutkov nepazljivosti utrpela poškodbo hrbtenjače. Žiga Breznik in Nino Batagelj sta predstavila svoji osebni zgodbi ter poudarila, kako pomembno je, kdaj, s kom in v kakšnem stanju mladi sedejo za volan. »Heroji niso tisti, ki se dokazujejo na cestah in gredo za volan pod vplivom alkohola«, sta predala sporočilo.
Vse to so bile odlične iztočnice za delavnice, kjer so mladi v sodelovanju z lokalnimi odločevalci ter  strokovnjaki izpostavili probleme s katerimi se soočajo pri iskanju varnih možnosti prevoza v njihovem lokalnem okolju. Osredotočili se niso samo na probleme, temveč so te izkoristili kot izhodiščno točko za iskanje možnih rešitev ter akterejev, ki lahko vsak na svojem področju prispevajo k reševanju problematike voženj pod vplivom alkohola med mladimi in škodljivega pitja med mladimi.
Kot ključne lahko izpostavimo:
•    možnost organizacije javnih prevozov predvsem iz večjih dogodkov;
•    naj bodo starši vzor, predvsem pa pripravljeni na pogovor z mladimi o problematiki, kje so meje, kakšne so posledice in kako se z njimi soočati ter biti razumevajoči v primeru, da se opijanje pri mladih zgodi. Zato predlagajo delavnice za starše, da se spoznajo s problematiko in posledično znajo reagirati v tovrstnih situacijah;
•    poostrenje zakonodaje in nadzora dostopnosti alkohola za mlade.
Aktivnosti v Obalno-kraški regiji se bodo sklenile z brezplačnimi vožnjami, ki jih bodo izvajali invalidi s posebej prilagojenimi vozili že to soboto, 9. 11. 2019 na Martinovem koncertu s skupinama Jastrebi in Mambo Kings pri Športnem parku Sežana.


Fotografija 1: Strokovnjaki, lokalni odločevalci in predstavniki mladih na posvetu Heroji furajo v pižamah v Sežani (foto: Marko Pleterski)
Fotografija 2: Delo v skupinah med mladimi in strokovnjaki je ključen del posveta Heroji furajo v pižamah (foto: Marko Pleterski)
Fotografija 3: Dijaki Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana so predstavili kreativne rešitve, ki bi jih bilo potrebno upoštevati pri reševanju dostopnosti alkohola in voženj pod vplivom alkohola med mladimi (foto: Marko Pleterski)Več informacij na: 070 222 261 ali tjasa@vozim.si (Tjaša Turnšek)

Partnerji projekta »Heroji furajo v pižamah«:
Zavarovalnica Generali
Toyota Slovenija
LUNA \ TBWA
BDF
DARS
Ministrstvo za zdravje
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Javna agencija RS za varnost prometa
Mreža MaMA