Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Poklon Cirilu Zlobcu na žalni seji Občinskega sveta Občine Sežana
Natisni  Pošlji prijatelju
27.8.2018Z današnjo žalno sejo so se na občini Sežana poklonili slovenskemu pesniku – največjemu sodobnemu ljubezenskemu poetu, prevajalcu, publicistu, uredniku, novinarju, politiku in partizanu, akademiku ter svojemu častnemu občanu Ciril Zlobcu. Leta 2000, ob njegovem 75. rojstnem dnevu, mu je občina za neprecenljiv prispevek na področju umetnosti, za razvoj in promocijo Krasa ter za zasluge za slovenski narod podelila naziv častnega občana.

Zlobec se je rodil v Ponikvah. Bil je ponosen Kraševec. Njegova navezanost na prostrano kraško gmajno in tamkajšnje ljudi je bila posebna in brezmejna. Svoji rojstni pokrajini je posvetil velik del svojega pesniškega ustvarjanja.

Župan Davorin Terčon je v nagovoru na žalni seji povedal, da je bil Zlobec eden največjih Kraševcev. »Njegov pesniški in prevajalski opus je bogat, prežema ga mogočna ljubezen do življenja, do slovenske domovine in njenega jezika, za katerega je zastavil tudi svojo politično avtoriteto,« je dejal Terčon.

Poudaril je tudi to, da je bil Zlobec »junaški borec za osvoboditev Primorske in slovenskega naroda izpod fašizma in nacizma v drugi svetovni vojni. Bil je eden najbolj prevajanih slovenskih pesnikov, tkal je prijateljske vezi z velikimi duhovi po vsem svetu ter bil moder, priljubljen in velik človek.«

Spomine na velikega slovenskega pesnika je v nadaljevanju delil tudi njegov ožji sorodnik Stojan Zlobec, ki je svoj poklon zaključil s pesmijo, s katero se je pesnik poklonil svojemu rojstnemu kraju. V krajšem kulturnem programu so nastopili recitator Bojan Podgoršek in glasbeni kvartet pod vodstvom Iva Bašiča, ravnatelja Glasbene šole Sežana.