Občina Sežana
DomovKazaloE-mailvecjemanjse Išči  
Obcinski predpisiVloge in obrazciUradne objaveInformacije javnega znacaja
Občina Sežana
Partizanska cesta 4
6210 Sežana

T: ++386 (0)5 731 01 00
F: ++386 (0)5 731 01 23
E: obcina@sezana.si

Srečanje pobudnikov pobratenja med Občino Sant'Ambrogio di Valpolicella in Občino Sežana
Natisni  Pošlji prijatelju
23.5.2018
Sporazum o pobratenju Občine Sant'Ambrogio di Valpolicella in Občine Sežana je bil podpisan v Sežani, 27. avgusta 1972 in je na podlagi Mednarodne razstave marmorja želel spodbuditi sodelovanje v prid tesnih gospodarskih stikov in prijateljstva med subjekti obeh občin. Pobratenje je v tistem času predstavljalo eno prvih povezav med občinami vzhodne in zahodne Evrope. To je - v takrat sicer politično ločenem prostoru - delovalo kot spoznanje, da je s skupnimi močmi mogoče doseči povezovanje, ki so ga bili tedaj sposobni prepoznati le izjemni vizionarji.

Občini sta že od samega začetka sodelovanja delili prepričanje, da pobratenje z izmenjavo izkušenj in dobrih praks, ter z ohranjanjem stalnih stikov, spodbuja in omogoča povezave na različnih področjih delovanja. Tako danes obe lokalni skupnosti poleg podobne strukture prebivalstva, povezujejo številne skupne značilnosti, kot denimo pestra naravna in kulturna dediščina, gospodarske in kmetijske panoge ter institucije in društva s podobnimi vsebinami. Nedvomno pa sta si občini najbolj sorodni na področju vinogradništva in vinarstva ter obdelave kamna.

Letos mineva že 46. let od pobratenja med Občino Sežana in Občino Sant'ambrogio di Valpolicella. Ob tej priložnosti so se na povabilo župana Občine Sant'ambrogio di Valpolicella, Roberta Albina Zorzija, 23.5.2018 srečali nekateri pobudniki pobratenja, Arnaldo Semprebon, takratni in sedanji pobudnik regionalnega in čezmejnega sodelovanja Občine Sant'ambrogio di Valpolicella in veliki mojster reda vitezov vina Recioto in Amarone, Albin Debevc, ki je bil od leta 1976 do 1982 predsednik Izvršnega sveta Občine Sežana ter Davorin Terčon, župan Občine Sežana in Branko Može, podpredsednik Odbora za regionalno in čezmejno sodelovanje. Predstavniki Občine Sežana so se srečali tudi z direktorico šole za umetnost in oblikovanje kamna Beatrice Mariotto ter si ogledali  razstavo njihovih izdelkov.  Obiskali pa so tudi eno izmed večjih in pomembnejših vinskih kleti na tem območju, ki med drugim prideluje tudi vina Recioto in Amarone, ki je eno najbolj cenjenih zvrsti vina v Italiji in svetu nasploh.

V prihodnje se načrtuje srečanje vseh zaslužnih predstavnikov takratnega pobratenja, ki so verjeli da bo prijateljski most med dvema skupnostma temelj za nadaljnje sodelovanje.